Sök


5 saker som händer i kroppen när du äter kyckling

 
       skivad kycklingfile

 

Kyckling innehåller massa nyttigheter som får kroppen att må bra. Här är fem anledningar till att du borde äta kyckling en gång mer i veckan.


Du lever mer hälsosamt
Kyckling har i jämförelse med många andra livsmedel en låg fetthalt, vilket minskar risken för högt kolesterol. Överkonsumtion av rött kött kan leda till höga kolesterolhalter och därmed ge ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Du kan däremot frossa i kyckling.

Fettinnehåll i gram per 100 gram
Kycklingfilé utan skinn   1,2
Fläskfilé                             2,6
Oxfilé                                  4,4
Entrecôte                           9,5
Falukorv                             18-23     

Du bygger muskler
Protein är kroppens byggstenar och behövs bland annat för att bibehålla eller öka muskelmassan. Kyckling klassas som en av de renaste proteinkällorna du kan äta, där du kan räkna med att cirka 25 procent av filén som ligger framför dig på tallriken är av naturligt, rent och högvärdigt protein.

Du blir piggare
Att få i sig tillräckligt med järn är viktigt för att orka hålla energinivån uppe, eftersom det är järnet som levererar syre till kroppens alla celler. Kött, fisk, skaldjur och fågel innehåller järn, där kyckling kan ses som det mest hälsosamma eftersom det bjuder på fler hälsofördelar jämfört med rött kött. Kyckling innehåller förutom järn också B-vitaminer, zink, magnesium och flera andra mineraler.

Du håller dig friskare
När du äter kyckling får du i dig antioxidanter som skyddar kroppen och hjälper den att hålla sig frisk. Selen är ett sådant ämne och finns bland annat i kyckling och fisk.

Du har lättare att hålla vikten eller gå ner i vikt
Protein mättar mer än något annat näringsämne – och kyckling innehåller ju massor med protein. Det gör att du håller dig mätt längre och minskar risken för småätande när sockersuget sätter till.

Och givetvis så är kyckling också något gott, som du kan variera i all oändlighet.

Källa: Livsmedelsverket, Svensk Fågel


Recepttips: Små & Fina Filéer med matvetesallad och honungsmarinerad rabarber

Kontakt

Besöksadress:
Franzéngatan 5, 6 tr

Postadress:
Box 301 74
104 25 Stockholm

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
konsumentkontakt@kronfagel.se

Presskontakt

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
sandra.engstrand@kronfagel.se