Sök


Barnen går i samma fotspår


På gården Stora Lund arbetar hela familjen med Utomhuskyckling uppfödd på majs. Bröderna Christer Berghem och Martin Andersson driver gården och barnen Alexander, 16 och Louise, 19 hoppar ofta in.
– Det är alltid roligt att vara med vid insättningen. Kycklingarna är så små och söta, säger Louise som är dotter till Christer.Alexander är 16 år och son till Martin. Han går på skogsbrukskola på veckorna och hjälper till på gården under helgerna. Louise tog studenten i somras och arbetar på företaget Ung Företagsamhet, där hon hjälper gymnasielever starta upp och driva UF-företag. Gemensamt för dem båda är att de älskar att komma hem och vara på gården.
–  Stan är inget för mig, säger Alexander och skrattar.

 

Alexsander_storalund

 

Roligt pyssel
De båda är uppväxta här och Louise, som har studietankar, tror att hon kommer att vilja komma tillbaka och vara med och driva gården efter civilekonomexamen.
–  Många tror att man bara är ute och arbetar på fält men det är mycket administrativt också. Som ekonomidel till exempel, den hjälper jag ofta till med. Och en hel del med utomhuskycklingarna också förstås. De är väldigt roliga djur att pyssla med, säger Louise.

Små, små kycklingar
Utomhuskycklingarna kommer till Stora Lund när de är en dag gamla. De välkomnas in i ett varmt stall där maten ligger utspridd över det papperstäckta golvet.
–  Försiktigt tar man kycklingarna från lastbilen in i stallet och ganska direkt börjar de picka, förklarar Alexander. Vi sätter ner dem vid vattnet så att de enkelt kan hitta det.


Hela familjen delaktig
När utomhuskycklingarna är 3-4 veckor förflyttas de till ett stall där de också kan få gå ut. Nu har de fjädrar på kroppen och tål mer kyla. Därmed sänker man temperaturen något så det inte blir för varmt. Louise och Alexander brukar alltid vara med när kycklingarna flyttas över.
–  Man gör allt för hand så det tar ju lite tid. Därför är det så bra när hela familjen hjälper till, säger Alexander.

 

stora lundEtt så naturligt liv
Föräldrarna Christer och Martin är hos kycklingarna flera gånger om dagen för att se till att allt går som det ska. Att de valt att satsa på kycklingar istället för grisar, som de hade tidigare, verkar vara ett beslut som hela familjen är nöjd med.
–  Utomhuskycklingarna föds upp så likt det naturliga livet som går. Det är en trygghet att veta att den kyckling vi sedan köper och äter faktiskt har det väldigt bra. För mig som djurvän är det väldigt viktigt, säger Louise.

Läs mer om vår Utomhuskyckling uppfödd på majs här

Kontakt

Besöksadress:
Franzéngatan 5, 6 tr

Postadress:
Box 301 74
104 25 Stockholm

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
konsumentkontakt@kronfagel.se

Presskontakt

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
sandra.engstrand@kronfagel.se