Sök


Dietisten svarar: Okej att ge sina barn korv?


Ät mindre rött kött och chark, uppger Livsmedelsverket. Inte mer än 500 gram i veckan rekommenderas. Anledningen är att det kan vara farligt för hälsan. Men kan man då med gott samvete servera sina barn korv? Dietisten Stina Nordqvist svarar.

                               Dietisten svarar

 

Fyra köttmåltider i veckan blir runt 500 gram. För barn givetvis något mindre.
– De flesta barn gillar korv. Överlag så föredrar människan fet och salt mat, det finns nedärvt i våra gener liksom söt smak, vilket det blir om korven doppas i ketchup. Korv är också trygg mat för barn eftersom den oftast ser likadan ut. Barn gillar även korv för att det är mat som serveras när något roligt händer, som kalas eller utflykt, säger Stina. 

Livsmedelsverket säger att överkonsumtion av rött kött kan ge sjukdomar som cancer. Kan man då fortfarande med gott samvete servera sina barn korv?
– Ja så länge man lyssnar på rekommendationerna så det ingen fara. 

Så hur mycket korv kan man ge sitt barn?
– Max två grillkorvar eller fyra, fem falukorvskivor i veckan. Äter man mer än så, vilket många barn gör idag, ska man titta på andra alternativ som nyckelhålsmärkt korv eller korv med låg salt- och fetthalt eller andra korvsorter som kycklingkorv eller vegetarisk korv.

Finns det bättre och sämre korv?
– Kycklingkorv eller vegetarisk korv är mer hälsosamma alternativ.

Kontakt

Besöksadress:
Franzéngatan 5, 6 tr

Postadress:
Box 301 74
104 25 Stockholm

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
konsumentkontakt@kronfagel.se

Presskontakt

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
jenny.fridh@scandistandard.com