Sök


Dietisten svarar: Smakar maten bättre om den ser bra ut?Ett vackert uppbokat bord med en kunglig uppläggning på tallriken kan faktiskt få något mindre gott att göra succé på middagsbjudningen. Precis som en riktigt god köttbit kan röstas ner på grund av den bruna sörjan man dränkt tallriken med. Att vi äter med ögonen stämmer bättre än vi tror, menar dietisten Stina Nordqvist.

– Ja, smaken påverkas av vad vi ser på tallriken. Vi äter med alla våra fem sinnen och aptiten ökar om vi tilltalas av både smak, lukt, färg och konsistens. Hörseln är kanske lite mer tveksam men finns också med på ett hörn. Vi kan bli sugna på ett knastrigt knäckebröd eller tvärtom, tycka det är jobbigt om det hörs för mycket, om någon bredvid smaskar eller sörplar soppa till exempel, förklarar Stina.

Färg som färgar smaken
Att fylla en tallrik med många olika färger ökar också aptiten, visar studier.
– Inte konstigt att vi ofta köper mer smågodis än vad vi hade tänkt oss från början, säger Stina.

När det gäller nyttigare saker, som frukt och grönsaker, är det bra att tänka på att försöka äta i regnbågens alla färger, tipsar Stina. Då får vi automatiskt i oss en varierad mängd vitaminer, mineraler och antioxidanter. Var och en med olika positiva funktioner i kroppen.

Fin kyckling?
När det kommer till kyckling ska väl erkännas att det kanske inte är utseendet som avgör om man handlar det i butik eller inte. Men däremot spelar det roll hur man serverar den.
– Dessa späda, nätta och eleganta innerfiléer ser väldigt trevliga ut på tallriken. De är gjorda av innerfilé som är den absolut  möraste delen på kycklingen. Vi har finputsat den ytterligare för att höja kvalitén, vilket innebär att vi tagit bort senan och den så kallade subtendern. Bra och bekvämt för den som vill slippa att skära och klippa bort fett. Produkten vänder sig till den som vill servera en fin råvara med hög kvalitet   samtidigt som det ska gå enkelt och snabbt att laga till. En god kycklingrätt som höjer aptiten helt enkelt, säger Annicka Hultin, produktchef på Kronfågel.

Tips för en fin tallrik med kyckling
Små & Fina Filéer passar perfekt som den är tillsammans med lätta tillbehör som exempelvis vårens primörer, tipsar Annicka.

 

         Små & fina fileer

 

         Cheddargratinerade Små & Fina Filéer med sparrissallad

Kontakt

Besöksadress:
Franzéngatan 5, 6 tr

Postadress:
Box 301 74
104 25 Stockholm

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
konsumentkontakt@kronfagel.se

Presskontakt

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
sandra.engstrand@kronfagel.se