Sök


Gällande uttalande från regionala smittskyddsläkare om färsk kyckling


10 mars 2017

 

Idag har regionala smittskyddsläkare i uttalanden uppmanat till att välja fryst istället för färsk kyckling. Så länge du som konsument väljer kycklingprodukter märkta med Svensk Fågels Gula Pippin kan du vara säker på att du köper en produkt som ingår ett gediget program för att bekämpa campylobakter.

 

Idag har regionala smittskyddsläkare i uttalanden uppmanat till att välja fryst istället för färsk kyckling. Så länge du som konsument väljer kycklingprodukter märkta med Svensk Fågels Gula Pippin kan du vara säker på att du köper en produkt som ingår ett gediget program för att bekämpa campylobakter.


Kyckling kan till och från bära på campylobakter. Det är därför alltid viktigt med god hygien i köket – oavsett om du tillagar färsk eller fryst kyckling ska du alltid hetta upp köttet till minst 70 grader.


Campylobakter är en tarmbakterie som förekommer i den normala tarmfloran hos djur och som kan orsaka magsjuka hos människor. I Sverige har vi sedan många år mycket låga nivåer av campylobakter hos våra kycklingflockar. Cirka 10 procent av våra svenska kycklingflockar brukar bära på campylobakter jämfört med upp till 90 procent i flera andra europeiska länder som säljer kyckling till Sverige. Under det senaste året har vi sett en ökning i Sverige till cirka 15 procent, vilket fortfarande är en mycket låg nivå sett ur ett internationellt perspektiv.


Aktuella siffror från Jordbruksverket visar att införsel av färsk kyckling ökade under år 2016 med 7 procent. Importen av fryst kyckling till Sverige ökade med 6 procent. Även om förekomsten av campylobakter minskar vid frysning så försvinner den inte helt. Att få svenska folket att enbart välja fryst kyckling kan innebära en falsk trygghet. Därför är det viktigt med god hygien oavsett om det är fryst eller kyld.


Detta ska du tänka på när du lagar kyckling
•    Tvätta händer och håll ytor och redskap rena.
•    Ha en separat skärbräda för rått kött.
•    När du är färdig med köksredskapen, se till att köra diskmaskinen så hett som möjligt.
•    Håll koll på innertemperaturen. En kycklingfilé ska vara 70 grader, vilket du enkelt avläser med en termometer och 82 grader för hel kyckling eller styckningsdetalj med ben.


Om Svensk Fågels märkning
Svensk Fågels tydliga märkning, den Gula Pippin, är mer än en ursprungsmärkning. Märket garanterar att djuren är kläckta, uppfödda, slaktade och förädlade i Sverige men också att det finns kvalitets- och kontrollprogram för djurhälsa och smittskydd, samt krav på en hållbar uppfödning. Utöver myndigheternas obligatoriska kontroller övervakas programmen även av oberoende kontroller.

Kontakt

Besöksadress:
Franzéngatan 5, 6 tr

Postadress:
Box 301 74
104 25 Stockholm

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
konsumentkontakt@kronfagel.se

Presskontakt

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
jenny.fridh@scandistandard.com