Från fryst till tinad

Men hur tinar jag kyckling på bästa sätt? Enkelt, gå och lägg dig! Om du lägger en fryst kyckling på ett fat i kylen på kvällen, har du perfekt tinad kyckling tills det är dags att laga middag dagen efter.

Saltlake och mörning

Vi på Kronfågel vill alltid att vår kyckling ska vara mör och smakrik, även om den varit fryst. Därför tillför vi lite vatten och salt i form av saltlake, som gör köttet saftigare när det tinat. Men aldrig mer än 13%. Ingen av våra färska, naturella kycklingprodukter innehåller saltlake. Den går utmärkt bra att frysa in själv om du vill.

Hel kyckling

Hel kyckling är smidigt att laga, gott, festlig och härlig bjudmat. Du kan gärna fylla den med godsaker efter säsong. Lök, citroner, äpplen är bara några exempel som ger en ljuvlig buljong ihop med kycklingsaften. När det kommer till kryddning finns det inga gränser för hur du kan smaksätta din fågel, örter och vitlök, indiska influenser, asiatiskt sting eller rökig barbeque. När du kryddar, lägg gärna in kryddorna under skinnet också, det ger extra smak.

Kycklingen steks på 150°C i varmluftsugn eller 175°C i vanlig ugn i 60-90 minuter. När innertemperaturen närmast låret är 82°C och saften är klar, då är kycklingen också klar.

När du steker kyckling, lägg grönsaker, potatis och rotfrukter runt kycklingen så har du hela middagen på en plåt!

Energi 750 kJ/180 kcal
Protein 19 g
Kolhydrat < 0,5 g
Fett 11 g
Innertemperatur 82 °C

Gå till recept med hel kyckling  Läs mer

Kycklingfärs

Kycklingfärs är en för många en doldis, som på alla sätt förtjänar att komma fram i ljuset. Kycklingfärsen är mild, ljus, mager, lättlagad och smälter in i de flesta sammanhang. Den är precis lika användbar som vanlig köttfärs och borde ha alla chanser att bli en ny vardagshjälte i köket, för dig som vill minska på rött kött.

Många tycker att kycklingfärsen påminner om den åtråvärda, dyra kalvfärsen och det är inte ovanligt att kockar byter ut kalvfärs mot kycklingfärs i t ex Wallenbergare och frikadeller.

Gör kycklingwallenbergare på kycklingfärs och servera med potatismos, gröna ärtor och lingon.

Energi 550 kJ/330 kcal
Protein 20 g
Kolhydrat < 0,5 g
Fett 5 g

Gå till recept med kycklingfärs  Läs mer

Kycklingguiden

Hantering

Några enkla tips med kyckling i köket

Tips om tillagning

Så här får du din kyckling saftig
och smakrik

Om fågeln
Kycklingguiden

Allt du vill veta om den svenska kycklingen.

Hej. På vår kycklingguide kan du lära dig allt om svensk kyckling. Till exempel hur de föds upp, vad vi gör med kycklingens olika delar och vad de används till, vad du ska tänka på vid tillagningen och hur bra du och miljön mår av vitt kött.

Om fågeln
Om maten
Om maten
Kycklingguiden