Sök


Rapportsläpp: Proteinbluff? – Hur påverkar proteinhetsen vår plånbok, hälsa och miljö?

Allt fler proteinalternativ fyller butikerna och idag finns både yoghurt och snacks med extra tillsatt protein. Men hur mycket protein behöver vi egentligen? En färsk rapport från analysföretaget Re-Think, i uppdrag av Kronfågel, visar att vanlig mat räcker gott och väl. Och att proteinhetsen kan ha negativ inverkan på konsumentens plånbok, hälsa och miljö.

Ladda ner rapporten här


Proteintillskott har lämnat gymmen och blivit en del av vår vardag på ett helt nytt sätt. Vad är det som har hänt och vilka konsekvenser får det när allt fler väljer att stoppa i sig extra protein i tron om att må bättre?

– Var och en får givetvis själv bestämma vad man vill äta. Vår mission är att hjälpa våra konsumenter att känna sig trygga i att vanlig mat räcker, att inte gå på proteinbluffen. Vi får i oss tillräckligt med protein genom den maten vi redan äter och producerar, säger Anders Ferlin, produktutvecklings- och innovationschef, Kronfågel.

 

Det dyra proteinet
Trots att det saknas tillförlitlig statistik över försäljningen av livsmedel med extra tillsatt protein går utvecklingen att följa med blotta ögat på butikshyllorna. Enligt rapporten kostar produkterna med extra tillsatt protein betydligt mycket mer än motsvarande varor utan tillsatsen. Mejeri-, skafferi- och snacksprodukter med extra tillsatt protein kostar jämförelsevis mellan 110-245 procent mer än motsvarande livsmedel utan. Snacks-produkter, som chips och choklad, är den grupp där prisskillnaden är som störst.

Behöver vi nya proteinprodukter?  
Det finns en utbredd övertygelse om att vi behöver ett tillskott av protein, trots att flera undersökningar har visat på motsatsen. Enligt de nordiska närings-rekommendationerna från 2012 bör 10–20 procent av kaloriintaget för vuxna personer (upp till 65 år) komma från protein. Detta motsvarar 50–70 gram protein per dag. Rapporten konstaterar att friska personer som äter varierat och en tillräckligt energirik kost inte behöver fundera över hur mycket protein de får i sig – de får sig tillräckligt ändå.

Motsatt effekt på kroppen
Vid proteinbrist på grund av dålig kosthållning är förändrade kostvanor det första alternativet för att kompensera eventuell proteinförlust. Äter du för mycket protein hanterar kroppen det på två olika sätt; antingen lagras det i kroppen och kan leda till viktuppgång eller så kissas det ut.

– Ängslan över att inte få i sig tillräckligt med protein är onödig. Och det vill vi prata om med barn och unga vuxna som växer upp med proteinprodukter som om det vore basvaror vi inte klarar oss utan. Vi måste dessutom börja fundera över vår konsumtion av produkter som vi egentligen inte behöver. Det är inte bara dyrt, utan lämnar ett avtryck på vår miljö som skulle kunna undvikas. Ät upp den vanliga maten först, säger Anders Ferlin.

 

För mer information kontakta gärna:
Janneke Vackerberg, Kommunikatör

Tel: 073 039 86 87

E-post: janneke.vackerberg@kronfagel.se

 

*Om rapporten
Rapporten är framtagen av analysbyrån Re-Think under våren 2018 och du hittar den här.

Kontakt

Besöksadress:
Franzéngatan 5, 6 tr

Postadress:
Box 301 74
104 25 Stockholm

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
konsumentkontakt@kronfagel.se

Presskontakt

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
sandra.engstrand@kronfagel.se