Sök


”Vi brinner för bra djurhållning”Bröderna Christer Berghem och Martin Andersson driver gården Stora Lund. Här bor de tillsammans med sina familjer, hundar, får och utomhuskycklingar. Vi fick följa med dem under en dag på gården.

 

Det är full fart den här dagen. Kycklingarna har varit uppe med tuppen och bröderna Christer och Martin har redan varit och tittat till dem två gånger, fastän det fortfarande är tidig morgon för oss kontorsarbetare.
– Vi börjar ofta jobba vid sju nu på vinterhalvåret men på sommaren, när det finns ännu mer att göra, så kan det bli tidigare än så, säger Martin.


          Stora Lund  Stora Lund Boningshus  

 

Naturlig övergång
Vi välkomnas in i det stora gula gårdshuset som gått i generationer. Christer och Martin växte upp här och i tidig ålder stod det klart att de båda ville fortsätta driva gården när tiden var inne.
– Vi fick förstås göra det vi ville för våra föräldrar men vi båda trivdes med det här arbetet. Det blev helt naturligt att vi skulle ta över tillsammans, säger Christer.
Idag säger brödernas egna barn Alexander Blenmyr, 16, och Louise Berghem, 19, samma sak.

Kyckling – rätt i tiden
Här på Stora Lund har det tidigare fötts upp grisar. Sedan 70-talet har man även odlat ekologisk potatis och maltkorn till öl bland annat. Nu, sedan ett år tillbaka, föder bröderna även upp utomhuskycklingar på småskaligt vis.
– Vi hade precis börjat med eko-potatis när vi fick höra om Utomhuskyckling. Ganska snabbt insåg vi att det passade oss. Vi brinner för bra djurhållning och kyckling är dessutom helt rätt i tiden. Egentligen var valet inte speciellt svårt, säger Christer.

 

          Stora Lund hus    Stora Lund bröderna

 

Ett arbete för hela familjen
Redan ett par veckor efter att bröderna bestämt sig tog stallarna form på gården. Här står ett stort varmt välkomstsstall för kycklingarna när de kommer bara en dag gamla. Och ett annat stall dit de förflyttas när de är 3-4 veckor och har fått fjädrar. Här kan de även gå ute på stora gräsytor eller verandan om de vill.
– Visst är det lite pyssel med utomhuskycklingar, men det är roligt också. Vid insättning och flyttning mellan stallarna står hela familjen i stövlar och hjälper till, berättar Martin.

Barnen går i samma fotspår
Alexander är Martins son och Louise är Christers dotter. Kusinerna har växt upp på gården tillsammans och även om de har olika framtidsdrömmar så är gården en gemensam nämnare.
– Jag tycker om att ta hand om djuren och jobbar en del administrativt, säger Louise.
Alexander är mer ute på fält och har precis börjat skogsbrukskola för att kunna arbeta mer med den skog som Stora Lund också äger.
– Visst blir man glad över att ens barn vill fortsätta i samma fotspår, även om förstås mycket kan förändras, säger Christer.

Ljud lockar kycklingarna till maten
Christer och Martin är ute hos kycklingarna flera gånger om dagen, men det mest omfattande arbetet med kycklingarna är förberedelserna inför ankomst.
– Det är så rent att man kan gå i strumplästen i stallarna. Det är med andra ord mycket städning.
För att få kycklingarna att börja äta och dricka så fort de kommer till stallet lägger vi ner ett särskilt papper som prasslar för att få kycklingarna att bli nyfikna. Ljudet lockar dem till att röra sig i stallarna och leta efter maten som finns spritt överallt. Vattnet hittar de oftast av sig själva, eftersom de släpps ner vid vattenlinjerna, berättar Martin.


       Stora Lund traktor     Stora Lund son               
 
Finns mycket plats
Kycklingarna är små när de kommer och de täcker knappt en tiondel av välkomststallet. Här inne är det varmt och skönt med en temperatur på 34 grader. När de sedan fått fjädrar och flyttats över till det andra stallet sänks temperaturen så det inte blir för varmt. Nu kan de också få gå ut.
– Vi har system som mäter allt från temperatur och luftfuktighet till rätt vattennivå och vikt på kycklingarna. Det är viktigt att de inte äter för mycket, även om de ska få tillräckligt förstås. Rowan Ranger är nämligen en långsamväxande ras, förklarar Christer.


God djurhållning – en trygghet
Just den här dagen är de något blyga kycklingarna mest inomhus. Det är lite ruskigt väder och då verkar de gilla att krypa intill varandra. Precis som vi människor.
– Det är klart man undrade lite hur det skulle vara att föda upp kycklingar innan vi började med det men det är så roligt att nu få vara med på en resa där kycklingarna verkligen föds upp under naturliga omständigheter. Det är en trygghet, avslutar Christer.

Fakta: Utomhuskyckling uppfödd på majs
Beläggning: 27,5 kilo per kvadratmeter
Gruppstorlekar: På Stora Lund är stallet 900 kvadrat och här lever runt 11 000 djur
Utevistelse: En kvadratmeter per kyckling
Foder: Minst 50 procent av fodret kommer från majs. Övriga ingredienser är vete, soja, ärtor, åkerböna med mera. Ett GMO-fritt foder.
Livslängd: 56-63 dagar (minst halva sin livslängd utomhus).
Utomhuskyckling är uppfödd enligt europeiska regler för Free Range-kyckling. Läs mer om reglerna här.

Kontakt

Besöksadress:
Franzéngatan 5, 6 tr

Postadress:
Box 301 74
104 25 Stockholm

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
konsumentkontakt@kronfagel.se

Presskontakt

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
sandra.engstrand@kronfagel.se