Sök


” Viktigt att jobba med det man kan stå för”

Att Malin och Mattias bestämde sig för att föda upp Utomhuskycklingen är egentligen en slump. Tidigare har de haft smågrisproduktion men de stod i valet och kvalet om att expandera eller hitta på något helt annat. Det blev det senare alternativet.
– Vi fick Utomhuskycklingen presenterat för oss och kände direkt att det här passade oss perfekt. Det är just det här med djuromsorgen, att de får vara ute och inne och leva längre, som gör att vi trivs så bra med arbetet. För oss är det viktigt att jobba med något vi kan stå för, säger Mattias.

 


Utomhuskyckling uppfödd på majs är en nysatsning som Kronfågel gjort. De här kycklingarna skiljer sig från den svenska gårdskycklingen då den är uppfödd på majs och får vistas halva sitt liv utomhus. Utomhuskycklingen uppfödd på majs är av den långsamväxande kycklingrasen Rowan Ranger.
– De är riktigt fräna djur. De är nyfikna och kommer gärna till en för att kela och bli kliade, säger Malin.

Kycklinglivet på gård
Kycklingarna kommer till gården när de är dagsgamla och den här fasen är den mest intensiva.
– Då tillbringar vi extra mycket tid i stallet. Det är så viktigt att se så kycklingarna hittar maten och vattnet och att de mår bra. Det är trettiofyra härliga grader i stallet när de kommer, säger Malin.

Efter tre-fyra veckor, när kycklingarna fått sin fjäderdräkt som skyddar mot väder och vind, öppnas dörrarna ut till den just nu vackra vinterträdgården. Här kan de vara på verandan om det är blåsigt eller för kallt eller ge sig ut på upptäcktsfärd.
– Vissa tar sats från ena sidan väggen för att få gå ut när dörrarna öppnas på morgonen.
På kvällen tar man in alla kycklingar och stänger dörrarna så inga rovdjur ska komma in.

Hur länge lever en Utomhuskyckling? Läs mer om kycklinglivet här


Sociala varelser

Dagarna på Emtunga gård går i ett, eftersom paret också har kvar en del grisar samt alla växtodlingar. Dagen startar runt 06.00 och för en vanlig löntagare hade det inneburit att man kunnat gå hem för dagen klockan 14.00.
– Det blir fler timmar än så men det går i perioder. Under skördetid finns det mycket mer att göra än nu på vintern. Precis som kycklingarna kräver mer uppmärksamhet vid insättning än när de är lite större, säger Mattias.
Kycklinguppfödningen har dock varit enklare än vad de trodde.
– Vi är där flera gånger om dagen för att titta till dem och se så allt fungerar men i övrigt så klarar kycklingarna sig själva rätt mycket. De är sociala varelser som trivs när de är tillsammans, det märks tydligt då de ofta ses i grupper.

Hur är det att arbeta tillsammans?
– Det är roligt, även om vi delar upp arbetet en hel del. Malin sköter det administrativa och jag är ute mer på fält. Sen tar vi hand om djuren tillsammans, men av hälsoskäl går vi till ett djurslag var, säger Malin.

 Funnits i flera hundra år
Gården de bor på idag har funnits i flera hundra år och här lämnades mjölken från byns alla bönder till gårdens mejeri. Mejeriproduktion har upphört men gården är minst lika levande idag. Här bor Mattias och Malin med barnen Nils och Ivar samt hundarna Sigge och Hilding.
– Vi trivs otroligt bra här, där vi kan vara nära våra barn när de kommer hem från skolan medan vi arbetarsamtidigt som vi får syssla med det vi brinner för. Det är verkligen en härlig livsstil att vara lantbrukare.

 

Nyfiken på Utomhuskyckling uppfödd på majs? Läs mer här

Kontakt

Besöksadress:
Franzéngatan 5, 6 tr

Postadress:
Box 301 74
104 25 Stockholm

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
konsumentkontakt@kronfagel.se

Presskontakt

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
sandra.engstrand@kronfagel.se