Sök
Byt till kycklingfärs för en godare, mer medveten meny och hållbar profil

Kycklingfärs är en bubblare i köket som har många fördelar jämfört med traditionell köttfärs. Den är tacksam att smaksätta både finstämt och kryddigt och blir ett modernt och spännande alternativ på din meny. Kronfågels kycklingfärs är garanterat svensk, prisvärd, mer klimatvänlig och passar även de som inte äter nöt- och fläskkött.

Läs mer under de tre lektionerna nedan.
Klicka på för att visa önskad lektion.
Vad skiljer kycklingfärs
från annan färs?

Kycklingfärsen kallas inte för intet kalvfärsens försynta kusin, den är till exempel perfekt att göra wallenbergare på eller andra rätter där du vill att mer finstämda kryddor som t ex citron och dragon ska komma fram. Sedan är den perfekt för alla typer av asiatiska kök där vanlig köttfärs tar för sig för mycket av smakerna.

Kycklingfärs är nyckelhålsmärkt, har en hög proteinhalt och lägre fetthalt än all annan färs. Den är därför ett perfekt alternativ för gäster som tränar mycket eller för de som håller en medveten diet av andra hälsoskäl.

Färstyp Fetthalt
/ 100 g
Protein
/ 100 g
Kycklingfärs 5 % 20 g
Nötfärs 10-15 % 20 g
Fläskfärs 15-20 % 17 g
Kalvfärs 10 % 24 g
Lammfärs 12-20 % 18 g

Kycklingfärs är en mager färs med stort proteininnehåll, mera hälsosamt och klimatsmart än både nöt-, lamm och fläskfärs.

    

När ska du välja
kycklingfärs?

Kycklingfärs kan du använda när du vill servera ett mer klimatsmart, medvetet och hälsosamt val som passar många. För varje portion nötfärs du lagar kan du laga hela sju portioner kycklingfärs med samma klimatpåverkan. Att byta till kycklingfärs är ett enkelt sätt att göra din meny mer medveten och skapa en hållbar profil.

Om du gör traditionella färsrätter på kycklingfärs istället är det fler som kan njuta av din mat. Många flexitarianer som valt bort rött kött äter kyckling och det passar även de som till exempel inte äter fläskkött av religiösa skäl.

• Kycklingälskarna
• Nej till rött-kött-sägarna
• Smalmatsätarna
• De hälsomedvetna
• Flexitarianerna
• Träningsintresserade
• Miljö- & klimatmedvetna
• Ej fläskkötts-ätarna
• Snäll-magarna som vill
ha lättsmält mat

Så använder du färsen

Kycklingfärs är något lösare i konsistensen än annan färs, så du kan minska lite på vätskan om du t.ex. gör köttbullar. Självklart ska du inte smaka på rå kycklingfärs. Provstek istället om du vill testa din smaksättning. Annars använder du kycklingfärs precis som annan färs.

      

Bryn på ordentligt - Använd gärna lite mer fett i pannan och bryn på färsen ordentligt för bästa smak.

Kolla temperaturen - Håll koll på att kycklingfärsbullar och burgare kommer upp
till 70°C.

Minska vätskan - Ska du göra burgare eller bullar kan du minska lite på vätskan i receptet när du blandar färsen så håller den ihop bättre.

Stek klart i ugnen - Som med all annan färs är den perfekt att bryna på och sen laga klart i ugnen.



 

Buljongknepet

Vill du förstärka köttsmaken, till exempel i en bolognesesås, är det inte dumt att hälla i lite kycklingbuljong.

Variera mera

Kycklingfärs är lätt att variera och lätt att byta ut i klassiska färs-favoriter.

Med t ex spagetti bolognese och kycklingwallenbergare känns din meny genast mer uppdaterad och spännande. Spana in vår konverteringstabell!

Kycklingfärs

Från doldis i kötthyllan till lysande stjärna i det smarta köket!
 


Byt ut färsen i dina
vanliga recept:

Köttfärssås Kycklingfärs
Tacos Kycklingfärs
Köttbullar Kycklingfärs
Frikadeller Kycklingfärs
Hamburgare Kycklingfärs
Lasagne Kycklingfärs
Wallenbergare Kycklingfärs


      

Kontakt

Besöksadress:
Franzéngatan 5, 6 tr

Postadress:
Box 301 74
104 25 Stockholm

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
konsumentkontakt@kronfagel.se

Presskontakt

Telefon:
010-456 13 00

E-post:
jenny.fridh@scandistandard.com