Högkvalitativa uppfödare

Kronfågel har cirka 50 kontrakterade kycklinguppfödare vars arbete och engagemang är det absolut viktigaste för att kycklingarna ska må bra. Att god djuromsorg genomsyrar hela värdekedjan är av högsta prioritet för oss. Här kan du läsa mer om några av de parametrar som säkerställer att vi, tillsammans med våra uppfödare, kan leverera kycklingprodukter av hög kvalitet.

Uppfödare med kompetens och kvalitet

Vi har långsiktiga samarbeten med utvalda uppfödare. Uppfödarnas kunskap, förståelse och engagemang för kycklingarna har avgörande betydelse. Oavsett modern teknik och välutvecklade processer, är deras dagliga hantering och ”know-how” den absolut viktigaste faktorn för att kycklingarna ska må bra och växa. Uppfödarna är väl medvetna om att bara välmående kycklingar ger bästa ekonomi också.

en stund med bonden

Träffa en av våra kycklingbönder som tillsammans med sina bröder driver en gård i Västergötland.

Hur kom det sig att du ville bli kycklingbonde? Har det alltid varit givet?
Jag är född och uppvuxen på vår gård och mina föräldrar började föda upp kycklingar under min uppväxt. Det har dock inte varit självklart att jag skulle bli bonde, utan det var ett aktivt val som jag gjorde senare i livet. Jag ville komma hem och jobba med familjen och djuren samt bo och verka på landet. Har aldrig ångrat mitt val!

Vad är din viktigaste uppgift om dagarna?
Vår viktigaste uppgift är att se till att våra kycklingar mår bra!

Vad är det bästa med ditt jobb?
Älskar mitt jobb. Det är varierande med allt från tiden hos kycklingarna till arbete ute på fält och kontorsarbete. Det är väldigt trivsamt att gå i våra ljusa luftiga stallar och ta hand om våra kycklingar. Det är också roligt att kunna arbeta tillsammans med min familj och våra anställda och utveckla vår verksamhet framåt.

Hur tidigt måste man gå upp om mornarna?
Vi är på plats hos våra kycklingar klockan 7 på morgonen.

Hur sover en kyckling?
Kycklingarna går fritt på kutterspån i våra stallar och lägger sig ner och sover där den är.

Vad består kycklingens foder av?
Kycklingens foder består mest av spannmål.

Hur viktiga är kycklingarna för varandra utifrån umgänge och närhet?
Våra kycklingar trivs väldigt bra tillsammans! De är flockdjur och vill gärna omge sig med varandra, precis som vi människor.

Vilka lagar och regler måste man förhålla sig till som kycklingbonde?
Vi följer djurskyddslagen och Svensk Fågels djuromsorgsprogram och vi kontrolleras kontinuerligt att vi efterlever de krav som ställs.