Midsommar-Urbenad_1
(5 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Citron & dillmarinerad urbenad hel kyckling med färskpotatis & dillsås

60 min | Medelsvårt

En härlig midsommarrätt på urbenad hel kyckling signerad Markiz Tainton!

Ingredienser

urbenad hel kyckling

2 msk
olivolja
1 st
citron, skalet
2 msk
dill, fint skuren
salt och peppar

Färskpotatis

2 kg
färskpotatis
1 knippe
dill
1 st
schalottenlök
50 g
smör
nymald svartpeppar

Primörsallad med sparris och rädisor

250 g
sparris grön
6 st
rädisor
2 st
morötter
1 kruka
gräslök, fint skuren
1.5 msk
olivolja
0.5 msk
vit balsamvinäger
salt och peppar

Dillsås

1 st
schalottenlök
1.5 dl
torrt vitt vin
2.5 dl
kycklingfond
2 st
dillstjälkar
4 korn
vitpeppar
2.5 dl
grädde
0.5 dl
crème fraiche
20 g
bladspenat
60 g
dill

INGREDIENSER

INGREDIENSER

En härlig midsommarrätt på urbenad hel kyckling signerad Markiz Tainton!

Så här gör du

Urbenad hel kyckling

Sätt ugnen på 225°.  Riv citronskal och finhacka dill. Gnid in kycklingen med olivolja, citron och dill.  Lägg den med skinnsidan ner i en ugnssäker form eller stek på hög temp i en stekpanna med smör.

Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Vänd kycklingen och tillaga ytterligare ca 15 min. Höj ugnsvärmen till 250° och tillaga 5–10 min tills kycklingen har fått fin färg. Ta ut och låt den vila ca 5 min innan den skärs i skivor. Kycklingen ska vara genomstekt eller 70-72 grader innertemp.

Färskpotatis

Tvätta potatisen och koka den med hälften av dillen.

 

Finhacka schalottenlöken och fräs i en kastrull med smör. Tillsätt peppar, gärna från kvarn. Lägg i den nykokta potatisen och strö över dill. Sväng kastrullen så att allt blandas

Primörsallad

Koka upp saltat vatten i en kastrull.

Ta bort de träiga längst ner på sparrisen. Skär varje sparris i tre bitar diagonalt på längden. Lägg knopparna åt sidan. Koka sparrisbitarna i max 1 min och knopparna i 30 sek. Sila av vattnet och spola sparrisen kall.

Skölj och skiva rädisorna. Skala morötterna och fortsätt hyvla långa remsor med hjälp av potatisskalaren.

Skölj och finhacka gräslöken. Blanda samman grönsakerna och gräslöken i en skål och tillsätt olja och vit balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.

Dillsås
Skala och tärna löken och fräs i smör tillsammans dillstjälkar och vitpeppar. Tillsätt vitvin och kycklingbuljong och reducera 1/3. Ha i grädde och crème fraiche och låt sjuda 5min. Mixa i kannmixer på högsta effekt tillsammans med dill och spenat. Smaka av och sila genom finmaskig sil.