
Urbenad hel kyckling med rosmarin, honung och vitlök
Ingredienser
INGREDIENSER
INGREDIENSER
Rosmarin honung och vitlök är smaker som är som gjord för kyckling. Här ett recept i två varianter. Hel urbenad kyckling alternativt en hel kyckling. Recept av Markiz Tainton.
Så här gör du
Borsta och tvätta citronen noga. Använd gärna ekologiska citroner. Riv det yttersta gula skalet och lägg i en skål. Pressa ner juicen i skålen.
Riv vitlöksklyftor. Blanda med honung, salt och peppar.
Repa av bladen från rosmarinen och finhacka dem.
Tips! För ännu mer smak kan du även mortla rosmarinen!
Hel Urbenad Kyckling
Vik ut kycklingen. Fördela marinaden på båda sidor. Förbered gärna på morgonen eller dagen innan. Lägg sedan kycklingen i en plastpåse och lägg i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram kycklingen i god tid så att den inte är kylskåpskall.
Lägg den med skinnsidan ner i en ugnssäker form eller stek på hög temp i en stekpanna med smör.
Sänk värmen till 150 grader vänd kycklingen och stek i ca 1 timme till eller tills kycklingen har fått fin färg och har en innertemperatur på 70 grader.
Tänk på att placera termometern i bröstfilén då den tar längst tid att steka.
Tranchera upp i fina skivor.
Tips! Kycklingen är väldigt trevlig att grilla.
Hel Gårdskyckling
Dela kycklingen, skär ut ryggbenet och fläk ut den. Skär små snitt i låren och gnid in hela kycklingen med olivolja, salt och peppar. Fördela marinaden på båda sidor. Förbered gärna på morgonen eller dagen innan. Lägg sedan kycklingen i en plastpåse och lägg i kylen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Stek i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Sänk värmen till 175°C och stek i ca 1 timme till eller tills kycklingen har fått fin färg och har en innertemperatur intill lårbenet på 82°C. Ös gärna skyn över kycklingen några gånger under tillagningen.
Ta ur ugnen och låt svalna något och dela sen upp kycklingen.
Smaklig måltid.