
Kycklingspett Kebab med bakat saffransris och tomatsallad
Ingredienser
Kycklingspett kebab
Bakat saffransris
Tomatsallad
Kebabsås
INGREDIENSER
INGREDIENSER
Underbart recept från mellanöstern. Bakat saffransris med syrlig tomatsallad och Kycklingspett signerat Markiz Tainton.
Så här gör du
Bakat saffransris
Blanda saffran med 4 msk kokande vatten.
Fräs riset i lite smör, tillsätt sedan vatten och salt. Låt koka upp på hög värme. Rör om och låt koka i ca 5 min. Riset är färdigtkokt när det är mjukt men fortfarande har en hård kärna ”al dente”.
Häll av riset i ett durkslag och rengör kastrullen.
Blanda ihop yoghurt, rapsolja, saffransvattnet och ca 4 dl av riset i en skål.
Ringla lite rapsolja i botten av kastrullen. Häll över ris/yoghurtblandningen och platta till ordentligt. Lägg i resten av riset i kastrullen och forma det till en “topp” i mitten. Gör sedan små gropar i riset med baksidan av en hålslev.
Klä kastrullocket med en ren kökshandduk och lägg på locket, ånga på medelvärme i 5 minuter. Sänk sedan värmen till lägsta nivån i ca 5 minuter.
När riset är klart ska det serveras med botten upp på ett fat. Vänd kastrullen upp och ner medan du håller fatet mot kastrullen. Lyft bort kastrullen.
Tomatsallad
Skär tomater, mynta och blanda med syrad rödlök och sumak. Smaka av med salt och peppar.
Kebabsås
Blanda samtliga ingredienser, dvs turkiskt yoghurt, pressad vitlök och flytande honung. Smaka av med salt och peppar.
Kycklingspett Kebab
Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna och stek eller grilla spetten på hög värme i några minuter. Servera kycklingspetten med tomatsallad, saffransris och kebabsås.
Här hittar du fler recept med inspiration till BBQ med bl a kycklingkebab- och kycklingspett kebab som du kan grilla eller steka i ugnen.
För att ändra antal portioner så använder du funktionen överst till vänster ovanför ingredienser.