mat på idrottscuper

God, näringsrik och hållbar mat på idrottscuper

Servera god och näringsrik mat inom idrotten

Vi tycker det ska vara lätt att servera god, näringsrik och hållbar mat på idrottscuper. Vi lagade till några kycklingrätter och serverade till barnen på en hockeycup. Det var inte bara uppskattat utan uppfyllde dessutom alla tre kraven – gott, enkelt och nyttigt.
Testa ni med!

För tips, frågor och mer inspiration kontakta gärna foodservice@kronfagel.se

kycklingkebab, kålsallad och hummus i libabröd, 10 pers

INGREDIENSER

1500 g kycklingkebab
 
Kålsallad
1500 g kål (rödkål, vitkål, grönkål) fint skuren
300 g röd lök, skivad
100 g pressad citronjuice
100 g salt (2 tsk)
30 g sumak (torr krydda)
50 g plockad mynta
40 g olivolja
 
Hummus
500 kikärtor kokta
100 g olivolja
3 msk tahini (sesampasta)
1 tsk spiskummin
50 g citronsaft (ca 1 citron)
1 tsk salt
 
10 st libabröd (orientaliskt tunnbröd)
 
GÖR SÅ HÄR
Skiva kålsorterna tunt. Använd gärna hushållsassistent eller köp färdigstrimlad. Skiva löken. Salta kålen och massera in saltet med händerna. Tillsätt övriga ingredienser och blanda runt. Kålsalladen blir bara godare dagen efter och står sig i 4-5 dagar i kyl.
 
Hummus
Skölj av kikärtorna ordentligt. Tillsätt samtliga ingredienser och mixa med stavmixer eller hushållsmixer. Smaka av med eventuellt mer citron och salt.
 
Kycklingkebab
Stek enligt anvisningarna på paketet.
Dela upp salladen och hummus i skålar så barnen kan välja själv vad de vill ha på brödet.

Kycklingköttbullar i tomatsås, rostad potatis och rotfrukter, 10 pers

INGREDIENSER

1000 g kycklingköttbullar
 
Tomatsås
100 g gul lök tärnad
20 g vitlöksklyfta (ca 4st)
50 g tomatpuré
2 g oregano (1 msk) torkad
1000 g krossade tomater
2 st kycklingbuljongtärningar
7,5 g salt (1,5 tsk)
50 g olivolja (3 msk)
 
Rostad potatis och rotfrukter
1500 g potatis tvättad med skal (gärna färdigskuren)
1000 g blandade rotfrukter (morot,
palsternacka, rotselleri) skuren i bitar
2 msk rosmarin torkad
80 g olivolja (ca 1 dl)
Salt och svartpeppar
 
100 g riven parmesanost
Skuren persilja
 
GÖR SÅ HÄR
Fräs lök, vitlök, oregano och tomatpuré i olivolja på medelvärme utan att det tar färg i ca 5 min. Slå på krossade tomater och buljongtärning. Koka på svag värme i ca 1 timme.
 
Skär potatis och rotfrukter (eller för att spara tid köp färdigskuren). Lägg i ett bleck och tillsätt rosmarin, salt och peppar samt olivolja. Blanda runt ordentligt och baka på 185 grader i ca 30-40 minuter.
 
Stek kycklingköttbullarna i ugnen enligt anvisning på förpackningen. När köttbullarna är klara blanda runt dem med tomatsåsen. Servera potatisen och rotfrukterna vid sidan och strö över parmesanost och gärna skuren persilja.