framtiden

Steg för steg för framtiden

Här har vi samlat alla initiativ och projekt som Rätt till rörelse har stöttat sedan starten. Alla dessa föreningar gör det möjligt att fler barn och unga får en chans till idrott!

rätt till rörelses samarbetspartners

2022

Rätt till rörelse stöttar Gottne IF som med hjälp av nattfotboll och utbildade ledare vill aktivera ungdomar och bidra till förändring i samhället. Målet är att skapa trygga ungdomar med sunda värderingar samt att ge dem en naturlig väg in i föreningslivet, där föreningen stöttar både med socialt arbete och ekonomisk hjälp.

Rätt till rörelse stöttar Lycksele IF som jobbar för att fler ska få chans att ta del av längdskidåkningens värld – året runt. Därför köper de in och lånar ut rullskidsutrustning till barn och unga, tills deltagarna vet om skidåkningen är något för dem.

Rätt till rörelse stöttar KFUM Linköping som jobbar för att sänka trösklarna och öppna upp föreningslivet för alla fler. Detta genom att ge tjejer i socioekonomiskt utsatta områden ett sammanhang och en trygg plats där fysisk aktivitet och glädje är i fokus och där det finns trygga vuxna.

Rätt till rörelse stöttar Duvbo IK som jobbar för att nå barn och unga i hela sin kommun, genom att arrangera utomhusbasket på olika platser under sommaren 2022. Med sommarens basketevent hoppas de nå barn och unga i områden de vanligtvis har svårare att nå.

Hanhals IF jobbar för att spelarna i föreningen ska känna trygghet och trivsel i första hand – från skridskoskola till A-lag, för att motverka den machokultur de upplever inom hockeyn. Som ett led i detta anordnar de gemensamma aktiviteter för spelarna, oavsett ålder och lag.

Rätt till rörelse stöttar Klippans Kraftsportsklubb som vill ge alla barn och ungdomar möjlighet att träna tillsammans – oavsett förutsättningar – och fortsätta bygga självförtroende, självkänsla och kroppskännedom.

Rätt till rörelse stöttar Sölvesborgsgymnasterna och deras “Alla kan gympa”-grupp som jobbar för att personer med funktionsvariationer ska ha möjlighet att uppleva nya häftiga utmaningar, känna tillhörighet och vara en del av nya sammanhang.

Rätt till rörelse stöttar Älvsjö AIK Gympaförening som vill vara ett alternativ till den mer tävlingsinriktade föreningsverksamheten och erbjuder många olika typer av idrotter för barn och unga – oavsett ambitionsnivå.

Rätt till Rörelse stöttar Göta Traneberg IK för deras arbete att få fler tjejer att välja ishohocket som idrott och på lång sikt bidra till att ändra könsbalansen inom sporten. Genom att arrangera och bjuda in till prova-på dagar där tjejer får låna utrustning hoppas klubben kunna fler tjejejer att våga prova på ishockey

Rätt till Rörelse stöttar HK Brätte för deras arbete med att inkludera alla barn och unga i sin verksamhet, oavsett sociala och fysiska förutsättningar. . Med hjälp av stödet kommer föreningen kunna vara en inkluderande klubb för alla, köpa in mer material till verksamheten, anordna fler kostnadsfria aktiviteter samt hålla ledarträffar.

Rätt till Rörelse stöttar Härnösand Football Club United för sitt arbete med Nattfotbollen – en satsning som handlar om att erbjuda ungdomar en trygg mötesplats och en aktiv livsstil.
Nattfotbollens främsta syfte är att sysselsätta ungdomar, skapa en positiv sammanhållning och hjälpa dem att hålla sig ifrån våld och kriminalitet genom att arrangera fredag- och lördagsfotboll mellan kl 19-23. Stödet kommer bland annat att användas till att anställa och utbilda nya ledare samt att köpa in bollar, låneskor och annat material

Rätt till Rörelse stöttar KFUM Kristianstad Basket för deras arbete med att stärka unga spelares självförtroende och ge dem chansen att växa i klubben med hjälp av coachutbildningar. Föreningen har med hjälp av stödet möjlighet att ge fler ungdommar chansen att utbildas via Basketförbundets ledarutbildning och på så sätt hjälpa till att ge dem en knuff i rätt riktning i livet.

Rätt till Rörelse stöttar Klockarbergets BK för deras arbete med att erbjuda gratis innebandyträning för barn och ungdomar som inte har de ekonomiska förutsättningarna.
Klubben vill ge alla möjlighet att spela utan att det ska belasta familjens ekonomi. Stödet kommer att användas för att bekosta medlemsavgifter, licenser och utrustning till dem som har svårt att bekosta det själva.
 

Rätt till Rörelse stöttar Luleå Allmänna Konståkningsförening som med hjälp av stödet har möjlighet att erbjuda barn mellan 3-10 år billigare skridskoskola då medlet går till att bekosta utgifter för ishall, tränare och utrustning.

2021

Rätt till rörelse stöttar Kollo Full Fart som ger barn med funktionsvariationer chans att träna utifrån egna förutsättningar, alltid med fokus på gemenskap och rörelseglädje. Under kollohelgerna får barnen bland annat, i en trygg miljö, testa en idrott med förhoppningen om att de ska hitta en aktivitet att fortsätta med även på fritiden. Målet är att främja barnens fysiska, psykiska och sociala hälsa och vara med och skapa en meningsfull fritid.

Rätt till rörelse stöttar Katrineholm Bandy som med projektet Katrineholmsandan ger fler möjlighet att prova på olika skridskoaktiviteter. Föreningen lånar ut utrustning och har ledare på plats som avlastar lärarna på isen. De senaste åren har det resulterat i att ungefär 3 000 barn per säsong har åkt skridskor under projektets flagg.

Katrineholm IBF

Katrineholm Innebandyförening startade ett fantastiskt initiativ som gör skillnad för barn och unga. Med Fredagsinnebandy välkomnar föreningen nyfikna och nybörjare att testa på innebandy tillsammans med redan aktiva. Förhoppningen är att Fredagsinnebandy inte bara ger unga möjligheten att prova en ny sport, det kan också vara att fler får en meningsfull och hälsosam fritid.

Rätt till rörelse stöttar Forssa Bollklubb som med projektet ”Fotboll på lika villkor” ger barn möjlighet att spela fotboll och ha en meningsfull fritid – oavsett bakgrund och förutsättningar. För att alla ska kunna vara med är all verksamhet gratis för barn upp till 15 år. För de över 15 år tar föreningen ut en avgift som går att arbeta av genom att t ex hjälpa till på matcher eller döma matcher för de yngre barnen.

Rätt till rörelse stöttar Angereds IS som med sin Sambafotboll jobbar för att främja ungas fritidsaktiviteter, i ett område där framförallt få flickor är aktiva på sin fritid. Satsningen leds av unga kvinnor som bor i området och som har blivit viktiga förebilder. Angereds IS Sambafotboll drog igång 2018 och idag är de 300 aktiva i 20 flicklag som tränar varje vecka.

Kristianstads DFF anordnar fotbollsträningar för tjejer efter skolan, spontanidrott och lovläger flexibelt, kravlöst och kostnadsfritt för att barn och unga ska få testa olika idrotter och dessutom få en meningsfull fritid. 

IFK Trollhättan

IFK Trollhättan har länge varit känt för att vara en nytänkande förening med stort samhällsengagemang. Och nu har föreningen tagit ytterligare ett steg bortom ramarna för att vara en bollklubb; man har öppnat dörrarna för att ge unga tjejer möjligheter att dansa och röra sig. Sida vid sida tränar nu både boll- och dansentusiaster under klubbens tak.

Nacka HI startade redan 1963 och har gjort en enorm skillnad för unga då de idag erbjuder sju olika parasporter. Föreningen har medlemmar som reser från hela Stockholm för att kunna ägna sig åt de idrotter som de älskar. De senaste tillskotten är stående innebandy, elhockey och e-sport.

Vårby IK Skidor jobbar stenhårt för att träningen ska vara härlig och lekfull. Detta är Sveriges tredje största skidföreningen och här jobbar de utifrån devisen att alla får vara med. I praktiken innebär det att de tränar på små och gemensamma ytor, spelar musik, lekar skidlekar, tänder eldar och bjuder på varm saft efter träningen. Med pengarna som de har fått från Rätt till rörelse vill de efter pandemin åka på ett stort läger tillsammans.

Vi stöttar Malbas som med sin satsning Malbas Challenge League ger ungdomar i Malmö en chans att komma in i föreningslivet. Som en del av satsningen öppnar de upp baskethallen på fredagskvällar, med ledare. Malbas Challenge League ger de unga ett tryggt sammanhang, gemenskap och vuxna förebilder.

Rätt till rörelse stöttar Nyköpings SK som med damlaget Knightmares och med en hockeyskola för tjejer, har fått föreningen att växa och visat att ishockey är en sport för alla. Med bland annat låneutrustningar blir hockeyskolan tillgänglig för fler och för att tillgodose det ökade intresset skapas till hösten ett ungdomslag för tjejer födda 2012. Med detta hjälper Nyköpings SK till att förändra synen på hockey – både på och utanför isen.

Spårvägen Simförening har en vision att vara Sveriges billigaste simskola, med en avgift på 100 kr. Under sommaren 2020 gav de hela 400 barn i Järvaområdet utanför Stockholm, ett område där simkunnigheten är lägre än i övriga Sverige, möjlighet att lära sig simma. Med stöd från Rätt till rörelse kan Spårvägen SF hjälpa ännu fler barn att bli simfärdiga.

2020

Vi stöttar IK Sävehof med projektet Handboll för alla! Ett lag bestående av 35 spelare med intellektuella funktionsvariationer som bildades tack vare ett drivet och engagerat gäng.

Handbollen utvecklar dessa ungdomar på flera sätt; de får röra sig, förbättra sin motorik och hälsa, och framförallt har de vunnit en varm gemenskap. Med pengarna hoppas de kunna åka på cuper – precis som alla andra.

Rätt till rörelse stöttar Karate Dojo Katrineholm som för att motverka utanförskap ger alla sina medlemmar en alldeles egen karatedräkt – helt gratis. Dessutom har föreningen låg medlemsavgift, så att alla som vill vara med kan vara med.

Gothia Cup är Rätt till rörelses första samarbete! Gothia Cups grundare Dennis Andersson har sedan 1975 sammanfört barn och ungdomar från hela världen på fotbollsplanen.

Man har även startat Gothia Special Olympics Trophy för personer med intellektuella funktionsvariationer och hjälper också till med finansiering för barn som inte har råd att åka till Gothia Cup som hålls i Göteborg varje år.

hur allting började…

Vill du servera god, näringsrik & hållbar mat på din idrottscup?