ungdomsidrotten

Rätt till rörelse stöttar ungdomsidrotten

Här har vi samlat alla initiativ och projekt som Rätt till rörelse stöttar. Alla dessa föreningar gör det möjligt att fler barn och unga får en chans till idrott!

Brinner du också för att få fler barn och unga i rörelse? Är du med i en förening som verkar för att inkludera fler inom idrotten? Då kanske du ska söka medel från Rätt till rörelse. Vi tar löpande emot ansökningar och under två tillfällen per år beslutar en jury om vilka föreningar vi väljer att stötta. Nästa gång kanske det är dig vi hör av oss till!

Till ansökan.

PROJEKT VI STÖTTAr

Rätt till rörelse stöttar Nyköpings SK som med damlaget Knightmares och med en hockeyskola för tjejer, har fått föreningen att växa och visat att ishockey är en sport för alla. Med bland annat låneutrustningar blir hockeyskolan tillgänglig för fler och för att tillgodose det ökade intresset skapas till hösten ett ungdomslag för tjejer födda 2012. Med detta hjälper Nyköpings SK till att förändra synen på hockey – både på och utanför isen.

Spårvägen Simförening har en vision att vara Sveriges billigaste simskola, med en avgift på 100 kr. Under sommaren 2020 gav de hela 400 barn i Järvaområdet utanför Stockholm, ett område där simkunnigheten är lägre än i övriga Sverige, möjlighet att lära sig simma. Med stöd från Rätt till rörelse kan Spårvägen SF hjälpa ännu fler barn att bli simfärdiga.

Rätt till rörelse stöttar Forssa Bollklubb som med projektet ”Fotboll på lika villkor” ger barn möjlighet att spela fotboll och ha en meningsfull fritid – oavsett bakgrund och förutsättningar. För att alla ska kunna vara med är all verksamhet gratis för barn upp till 15 år. För de över 15 år tar föreningen ut en avgift som går att arbeta av genom att t ex hjälpa till på matcher eller döma matcher för de yngre barnen.

Vårby IK Skidor jobbar stenhårt för att träningen ska vara härlig och lekfull. Detta är Sveriges tredje största skidföreningen och här jobbar de utifrån devisen att alla får vara med. I praktiken innebär det att de tränar på små och gemensamma ytor, spelar musik, lekar skidlekar, tänder eldar och bjuder på varm saft efter träningen. Med pengarna som de har fått från Rätt till rörelse vill de efter pandemin åka på ett stort läger tillsammans.

Gothia Cup är först ut som vårt första samarbete! Grundaren Dennis Andersson och Gothia Cup har sedan 1975 sammanfört barn och ungdomar från hela världen på fotbollsplanen.

Man har även startat Gothia Special Olympics Trophy för personer med intellektuella funktionsvariationer och hjälper också till med finansiering för barn som inte har råd att åka till Gothia Cup som hålls i Göteborg varje år.

Vi stöttar IK Sävehofs Handboll för alla! Ett lag bestående av 35 spelare med intellektuella funktionsvariationer som bildades tack vare ett drivet och engagerat gäng.

Handbollen utvecklar dessa ungdomar på flera sätt; de får röra sig, förbättra sin motorik och hälsa, och framförallt har de vunnit en varm gemenskap. Med pengarna hoppas de kunna åka på cuper – precis som alla andra.

Katrineholm IBF

Katrineholm Innebandyförening startade ett fantastiskt initiativ som gör skillnad för barn och unga. Med Fredagsinnebandy välkomnar föreningen nyfikna och nybörjare att testa på innebandy tillsammans med redan aktiva. Förhoppningen är att Fredagsinnebandy inte bara ger unga möjligheten att prova en ny sport, det kan också vara att fler får en meningsfull och hälsosam fritid.

IFK Trollhättan har länge varit känt för att vara en nytänkande förening med stort samhällsengagemang. Och nu har föreningen tagit ytterligare ett steg bortom ramarna för att vara en bollklubb; man har öppnat dörrarna för att ge unga tjejer möjligheter att dansa och röra sig. Sida vid sida tränar nu både boll- och dansentusiaster under klubbens tak.

Vi stöttar Malbas som med sin satsning Malbas Challenge League ger ungdomar i Malmö en chans att komma in i föreningslivet. Som en del av satsningen öppnar de upp baskethallen på fredagskvällar, med ledare, domare och funktionärer på plats. Malbas Challenge League ger de unga ett tryggt sammanhang, en plats för spontanidrott, gemenskap och vuxna förebilder.

Nacka HI startade redan 1963 och har gjort en enorm skillnad för unga då de idag erbjuder sju olika parasporter. Föreningen har medlemmar som reser från hela Stockholm för att kunna ägna sig åt de idrotter som de älskar. De senaste tillskotten är stående innebandy, elhockey och e-sport.

hur allting började…

Vill du servera god, näringsrik & hållbar mat på din idrottscup?