Helrostad-kyckling-med-rosmarin--och-citronsmör
(19 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Hel kyckling i ugn, saftigt med rosmarin- och citronsmör

85 min | Medelsvårt

En hel kyckling är enkel att förbereda och mättar många, extra saftig tack vare kryddsmöret. Lika god som fest- eller helgmåltid som vardagsmiddag. Servera med dina favorittillbehör och njut..

Ingredienser

Hel kyckling

3
lökar, klyftade
färska rosmarinkvistar

Rosmarin- och citronsmör

100 g
smör, rumstempererat
5
sardeller i olja, finhackade
4
vitlöksklyftor, rivna
2 msk
färsk rosmarin, finhackad
0.5
citron, pressad
1 stor
citron, skal
2 tsk
salt
1 tsk
nymalen svartpeppar
Nyhet
Gör rätten ekologisk. Testa Bosarpkyckling!

INGREDIENSER

INGREDIENSER

En hel kyckling är enkel att förbereda och mättar många, extra saftig tack vare kryddsmöret. Lika god som fest- eller helgmåltid som vardagsmiddag. Servera med dina favorittillbehör och njut..

Så här gör du

Sätt ugnen på 225° (200° i varmluftsugn). Hacka sardeller och rosmarin. Riv vitlöksklyftor och 1 stor citron. Pressa ur saften från en halvan av citronen.

Blanda samman smör med övriga ingredienser till ett kryddsmör.

Tryck in kryddsmöret under skinnet på kycklingen, framför allt vid bröst och lår.

Ta lite av smöret och gnid in kycklingen runtom och avsluta med flingsalt och mer svartpeppar.

Tips: Om du först trycker in fingret under skinnet och skapar en ficka blir det enklare. Tryck sedan in smöret och se till att det hamnar över hela bröstet och jämt fördelat under skinnet.

Klyfta lök. Lägg i en form tillsammans med den kryddsmörfyllda kycklingen och några kvistar rosmarin.

Stek i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.

Sänk till 175° (150° varmluftsugn). Låt kycklingen stå i runt 1 timme. Kycklingen ska få fin berg och innertemperaturen vid lårbenet ska bli 82°.

Ös gärna lite av skyn över kycklingen under tillagning. Kom ihåg att du inte behöver tranchera kycklingen om du inte vill.

Du kan även riva av köttet från skrovet och sedan svänga runt det med skyn som ligger i botten av ugnsformen.

Servera gärna med klyftpotatis och en härlig grönsallad.

Smaklig måltid!

om receptet

Helrostad kyckling är en riktig klassiker som passar lika bra till söndagsmiddagen som till festligare tillfällen. I det här receptet får kycklingen extra smak av färsk rosmarin och ett aromatiskt citronsmör som smälter in under tillagningen. Resultatet blir en saftig, gyllenbrun kyckling med krispigt skinn och färlig doft. Servera med ugnsrostade rotfrukter, potatis eller en fräsch sallad. Enkel och fullproppad med smak – perfekt för dig som vill imponera utan krångel.

Nyhet
Gör rätten ekologisk. Testa Bosarpkyckling!