KOL & GRILLAR

Utan grill och kol kommer du inte långt
– men vad passar bäst för dig?

Få koll på de vanligaste typerna och deras egenskaper och kör så det ryker!

Få koll på kolet

Det finns flera olika typer av kol som kan användas för att grilla eller röka mat. Här är en kort förklaring av några av dem.

Träkol
Träkol är tillverkat av trä och är ett vanligt kol som används för att grilla och röka mat. Det brinner snabbt och hett, vilket gör det bra för grillning av kött och grönsaker. Träkol producerar också en distinkt smak, vilket är önskvärt för vissa rökningstekniker.

Briketter
Briketter är tillverkade av träkol eller andra material, som kolpulver eller majsstärkelse. Briketter brinner långsammare än träkol och ger en mer stabil värme. De är också billigare än träkol och brinner längre.

Kokosnötskol
Kokosnötskol är tillverkat av skal från kokosnötter och är ett miljövänligt alternativ till träkol. Det brinner längre än träkol och producerar mindre aska.

Hårdvara
Hårdvara är en typ av kol som är gjord av små bitar av trä eller träflisar som är pressade till en kolform. Det brinner långsamt och ger en djup, rik smak. Det är populärt för rökning av mat.

Binchotan
Binchotan är en form av japanskt träkol som är gjort av ek, bok och andra hårda träslag. Det är känt för sin höga värme och brinntid, samt för att avge lite rök och doft.

Birchotan
Birchotan är småskaligt producerad grillkol av björk från Tornedalen, den tillverkas i byn Kurkkio i Tornedalen, 12 mil norr om polcirkeln. Bara björkved av högsta kvalitet från närområdet används, där de långa mörka vintrarna ger en långsam tillväxt – och därmed kompakta stammar med täta årsringar.

För att säkerställa jämn kvalitet över hela året kammartorkas veden innan kolningen. Hela processen, från ved till färdig kol, tar mer än två veckor. Det är nästan rökfritt, sprätter inte och ger en lätt björksmak till maten som tillagas över den. Utmärkt i många olika typer av grillar, från bordsgrillar till stora grillugnar.

Sammanfattningsvis har olika typer av kol olika egenskaper och lämpar sig bättre för olika tillämpningar. Valet av kol beror på personliga preferenser och matlagningsmetoder.

grillkoll

Det finns flera olika typer av grillar som kan användas för att grilla utomhus. Kol och gasol är bara början.

Kolgrill
En kolgrill är en klassisk grill där du använder kol som bränsle. Den är vanligtvis enkel att använda och ger maten en speciell rökig smak. Kolgrillar finns i olika storlekar och prisklasser, från små bordsgrillar till stora stationära grillar.

Gasolgrill
En gasolgrill är en grill som drivs av gasol och är lätt att använda och rengöra. Gasolgrillar har vanligtvis flera brännare som kan justeras för att ge olika värmenivåer, vilket gör att maten kan tillagas snabbt och effektivt. Gasolgrillar finns i olika storlekar och prisklasser, från små bordsgrillar till stora stationära grillar.

Elektrisk grill
En elektrisk grill är en grill som drivs av elektricitet och är lätt att använda och rengöra. Elektriska grillar kan användas både inomhus och utomhus och är vanligtvis kompakta och bärbara.

Rökgenerator
En rökgenerator är en anordning som används för att röka mat på en vanlig grill eller i en ugn. Rökgeneratorn producerar rök under tillagning eller grillning och ger maten en distinkt rökig smak när röken kommer i kontakt med det som tillagas.

Pelletgrill
En pelletsgrill är en grill som drivs av träpellets och är en populär typ av grill bland rökningsentusiaster. Pelletsgrillar kan justeras för att ge olika temperaturer och har vanligtvis en stor matlagningsyta.

Kamado-grill
Low and slow-grillning! En kamadogrill är en keramisk grill som används för långsam tillagning, rökning och bakning. Kamadogrillar är utformade för att bevara fukt och värme, vilket gör att maten tillagas långsamt och jämnt.

Sammanfattningsvis finns det flera olika typer av grillar att välja mellan, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Valet av grill beror på personliga preferenser, budget och önskad tillagningsmetod.