Hantering

Hantering

Hygien är alltid viktig när du ska hantera mat och när du lagar kyckling gäller det att tänka på ett par saker. Här tipsar vi om hur du ska gå tillväga.

Tvätta händer och redskap


Var noga med att tvätta både händer och de redskap som du använt vid tillagningen av den färska kycklingen, precis som vid all hantering av rått kött.

Tänk på att använda vassa knivar vid hantering och styckning av kyckling. Gärna en filékniv med flexibelt blad vid styckandet av en hel kyckling och en rejäl kockkniv när kyckling delas och benen ska knäckas.

var noga med temperaturen


Det finns många goda anledningar till att ha koll på innertemperaturen när du lagar kyckling. Dels för att få till en så saftig och fin kyckling som möjligt men också för att vara säker på att man skyddar sig mot bakterier som kan finnas i kycklingen, såsom campylobacter. Det är en bakterie som inte är vanlig i Sverige men som under de varma perioderna på året kan öka.

För att vara säker på att alla bakterier dör när du tillagar kyckling så bör du se till att kyckling utan ben håller en innertemperatur på 70°C. För kyckling med ben gäller 82°C. Där mäts temperaturen vid benet (för hel kyckling benet närmast låret). Om du dessutom ser till att hålla vanlig kökshygien så ska du aldrig behöva vara orolig för bakterier i kyckling.