Tillagning
Kyckling hittar man i världens alla kök och kan tillagas på lika många sätt som det finns matlagare. En favorit hos många, kanske utifrån dess hälsoprofil eller utifrån att den är klimatsmart. Eller helt enkelt bara för att det är så väldigt gott!
Så lyckas du med bröstfilén
Kycklingbröstfilén har ett oförtjänt dåligt rykte att vara torr. Så länge du har koll på tid och temperatur vågar vi lova att din bröstfilé blir både saftig och god.
- Bryn kycklingen i smör och olja på medelvärme
- Stek ca 3 min på varje sida
- Ös med fettet i pannan
- Baka i ugn på 100-125 gr tills kycklingen har en innertemp på 70 grader
Tillaga hel kyckling i ugn
Ugnsstekt hel kyckling är en otrolig smakupplevelse om du tillagar den på rätt sätt. Hel kyckling kräver mer kryddning än övriga delar där fett, salt och andra kryddor är a och o. Våga smaksätta din kyckling!
- Salta kycklingen ordentligt
- Gnid in med fett utanpå och innanför skinnet
- Använd termometer och placera intill benet
- Ös kycklingen 4-5 ggr under tillagningstiden
- Baka i ugn på 150-175 gr i ca 1 timme eller tills en innertemp på 82 grader
temperaturen är a och o
För att du ska lyckas med kycklingen, och få den saftig, ska du ha koll på temperaturen och tiden. Det är egentligen bara två gradtal du behöver hålla koll på.
Vill du ha en riktigt saftig kyckling ska du rimma den innan den åker in i ugnen.
Gör en rimlag på 2% salt, 1% socker och vatten. Låt kycklingen ligga i 1-2 timmar. Ta upp kycklingen och torka av den. Baka av i ugnen som vanligt. Nu har du en saftig kyckling med jämnare sälta.