kycklingdelar

kycklingdelar

Kyckling är ett fantastiskt protein när man ser till dess anatomi. Det går att ta tillvara på i stort sett hela kycklingen! Här lär du dig mer om de olika delarna och hur du tillagar de bäst.

Välj kycklingdel


ben

Kycklingbenet är den nedersta delen av klubban. Kycklingben brukar även kallas för drumsticks. Benet och skinnet ger smak vid tillagningen vilket bidrar till en saftig och smakrik kycklingdel. Konsistensen är något grövre, med tydligare fibrer. Kycklingben lämpar sig väldigt bra att grillas eller ugnsbakas, gärna med olika glazer och marinader. Lägg benen direkt i ugn, utan att steka dem först. De klarar högre temperatur än andra delar. Tillaga benen i ugnen på 200°C eller 225°C i vanlig ugn, i ca 25 min eller tills de har en innertemperatur på 82°C. Mät temperaturen inne vid benet.

Se vårt kycklingbenutbud

bröstfilé

Kycklingfilén är populär. Den är mager, relativt mild och perfekt om du vill tillsätta smak med dina favoritkryddor. Konsistensen är mör med mjuka fibrer. Bryn i stekpanna med smör och olja eller grilla den för att ge yta. Sedan eftersteker du den i ugn, ca 150°C i varmluftsugn eller 175°C i vanlig ugn, i ca 15 min eller tills den når en innertemperatur på 70°C. Mät temperaturen där filén är som tjockast. Till kycklingfilén är det bra med tillbehör som har milda eleganta smaker, för att inte överskugga kycklingen.

Se vårt kycklingfiléutbud

Hel kyckling

Hel kyckling är perfekt både till vardags och festligare måltider. Smaken och konsistensen skiftar beroende på tillagning och kycklingdel. Från det kraftigare till mildare, från det mjukare till det lite grövre. Även skinnet och eventuell fyllning ger smak. Sätt ugnen på 150°C för varmluftsugn, annars 175°C och sätt in kycklingen. Låt den vara i ugnen i 60-90 minuter, tills innertemperaturen är 82°C. Saften ska vara klar när du trancherar. Mät temperaturen i benet närmast låret.

Se vårt helfågelutbud

Hjärta

Kycklinghjärta har en mild inälvssmak, mer distinkt än levern. Konsistensen är mjuk, men ändå med tuggmotstånd. Trä gärna kycklinghjärtan på spett och grilla som yakitorispett på en kolgrill glazerad med teriyakisås.  

Se vårt utbud av kycklinghjärta

Innerfilé

Innerfilén är den möraste delen av kycklingfilén. Den är avlång och säljs separat. Smaken är väldigt lik kycklingfilén, mild och tacksam att kombinera. Innerfilén är mycket mindre än kycklingfilén, och har en sena som går genom filén. Stek innerfilén med olja och smör på medelhög värme i en panna ca 6-8 minuter. Du kan även grilla den och göra spett eller varför inte fritera! Innertemperaturen ska vara 70°C.

Se vårt utbud av kycklinginnerfilé

klubba

Kycklingklubban är ben och lår, dvs hela benet. Den har en fyllig smak, är mörkare till sin färg och mycket saftig. Skinnet, som nästan alltid är kvar, ger också smak. Konsistensen är mjuk närmast lårdelen och lite grövre ner mot benet. Färgen är något mörkare än hos filén. Du kan grilla, steka eller ugnsbaka kycklingklubban. Välj 200°C för varmluftsugn eller 225°C för vanlig ugn, och låt den vara inne i ca 30 min eller tills innertemperaturen har nått 82°C. Benas kycklingklubban ut så får man vad vi kallar för en KycklingSteak. Perfekt att grilla!

Se vårt utbud av kycklingklubba

Lår

Kycklinglåret har en fyllig smak. Precis som klubban, är låret mörkare till sin färg och mycket saftig. Konsistensen är mjuk. Stek gärna med skinn i en panna tills den fått en gyllene färg. Värmen ska vara medelhög. Efterstek i ugn ca 200°C varmluft eller 225°C i vanlig ugn, i ca 25 min eller tills innertemperaturen är 82°C. Då är låret saftigt och gott. Du kan även grilla låret.

Se vårt utbud av kycklinglår

Lårfilé

Kycklinglårfilén är urbenad och saknar skinn. Smaken är fyllig, köttet mörkare och saftigt. Konsistensen är mjuk. Bryn den i stekpanna med smör och olja. Stek färdigt i 150°C för varmluftsugn eller 175°C i vanlig ugn, i ca 15 min. Innertemperaturen ska alltid vara 70°C när den är klar. Kycklinglårfilén är otroligt värmetålig och passar t ex väldigt bra till fritering eller i wokade asiatiska rätter. Den tål att smaksättas åt vilket håll som helst.

Se vårt utbud av kycklinglårfilé

Lever

Kycklingens lever har en mildare smak än annan lever. Konsistensen är oerhört mjuk och den blir lätt överstekt och smulig. Bäst är att tillaga den på medelvärme i 10 minuter i panna. Kycklinglever är perfekt för paté och pastej, men även för grytor. Kycklinglever är ett billigt men lyxigt alternativ till anklever. Fräs kycklinglevern i smör med, lök, vitlök, timjan, slå på rödvin. Mixa slät och servera på smörstekta levainbröd tillsammans med kapris och picklad rödlök!

Se vårt utbud av kycklinglever

Mage

Kycklingmage har en något metallisk men ändå mild inälvssmak. Konsistensen är fast, på gränsen till hård. I mitten sitter en broskbit som är bra om du tar bort innan du fortsätter tillagningen. Bäst är att tillaga den på medelvärme i 10 minuter i panna. Som tillbehör kan du ha rotfrukter, lök eller potatisanrättningar, men du kan även ha kycklingmage i grytor.

Se vårt utbud av kycklingmage

vinge

Kycklingvingar fungerar utmärkt som ”finger food” på buffén eller som en smårätt, t ex Buffalo Wings. Smaken är kraftigare än hos andra delar på kycklingen. Köttet något vitare än låret och mjukt och saftigt. Kycklingvingar går utmärkt att fritera eller grilla, men du kan även ugnssteka dem. Sätt ugnen på 200°C om det är en varmluftsugn (eller 225°C i vanlig ugn) och låt dem tillagas i ca 20 min, eller tills de har en innertemperatur på 82°C. Perfekt att servera med olika dippsåser.

Se vårt utbud av kycklingvingar