BBQ2021_Grill_rubs_1000x1000
(2 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Grillrubs till kyckling

15 min | Enkelt

En grillrub är ett väldigt enkelt sätt att
höja smaken på grillad kyckling. Snabbt och gott!

Ingredienser

All Purpose Chicken Rub

2 msk
salt, gärna havssalt
1 msk
råsocker
2 tsk
vitlökspulver
1 tsk
lökpulver
1 msk
spiskummin
1 tsk
cayennepeppar

Smokey Pepper Rub

2 msk
salt, gärna havssalt
1 msk
råsocker
2 msk
rökt paprikapulver
1 msk
chilipulver
1 msk
oregano
1 tsk
svartpeppar, nymald

INGREDIENSER

INGREDIENSER

En grillrub är ett väldigt enkelt sätt att
höja smaken på grillad kyckling. Snabbt och gott!

Så här gör du

All Purpose Chicken Rub

Blanda ihop alla kryddor. Förvara gärna i en burk med lock. Detta recept på BBQ rub passar till all typ av kyckling du vill grilla. Se till att gnida in din rub ordentligt i kycklingen innan grillning.

Smokey Pepper Rub

Blanda alla kryddor. Förvara gärna i en burk med lock tills dess du ska grilla. Bra rub när du vill ha din kyckling av en lite hetare och rökigare karaktär. Den här rubben för kyckling passar särskilt bra till extra söta glazer.

Vilken kycklingdel ska du välja?

Kyckling, oavsett styckningsdetalj, är tacksam att smaksätta med olika torra kryddor (rubs), marinader och glazer. Dock får du bäst resultat med den fetare delarna på kycklingen, t ex urbenade produkter som KycklingSteak eller kycklinglår när du ska grilla. Fettet i de här styckningsdetaljerna är en naturlig smakbärare och gör köttet saftigt.

Välj annars gärna styckningsetaljer med ben som hel kyckling, kycklingben/drumsticks och kycklingklubba där fettet tillsammans med benet ger mycket smak.

Del av kycklingbröst dvs kycklingfilé eller innerfilé är gott men kan ge ett något torrare resultat. Här gäller det att man är noga och får rätt innertemperatur.

Välj rätt innertemperatur för kyckling

Istället för att rekommendera hur många antal minuter kyckling ska grillas, väljer vi att rekommendera det absolut säkraste sättet: att mäta innertemperaturen på köttet.

Använd ugnstermometer. Sätt den på tjockaste stället på kycklingen och på kyckling med ben sätter du på tjockaste stället invid benet.

Innertemperatur:

70 grader:

Kyckling utan ben, kycklingfilé, kycklinginnerfilé och urbenade kycklingdetaljer.

82 grader:

Kyckling med ben, dvs hel kyckling, kycklingben, kycklingklubba.

Tänk på att:

Tänk på att grundsmakerna sött, salt och surt och beskt förstärker varandra på olika sätt och förhöjer smaken på det du ska grilla. T ex ger socker tomat en rundare, fylligare smak. Socker har även en annan funktion när du lägger kyckling på grillen, nämligen att den ger det du grillar en krispig yta. Lek också även med den femte grundsmaken, Umami. Umami finns i t ex tomat, svamp, sardell, tabasco, sojasås, cayennepeppar, ketchup och lök.

Experimentera gärna själv i köket och färdas till olika världsdelar med smakerna på din kyckling.

Fler tips:

Använd även gärna funktionen ovanför ingredienserna så att du kan variera antal portioner. Då kan du ha din favoritsmak på rub eller glaze färdigblandad i förväg innan du ska grilla. Här hittar du ett recept på söt glaze med mango.

Testa gärna andra kryddor och smaksättningar när du ska grilla kyckling. Under den här länken hittar du recept som Mariz Tainton skapat: en Cajun Rub, en ingefärsglaze, en BBQ Glaze och en Chipotlemarinad.