BBQ2021_Grill_rubs_1000x1000
(3 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Grillrubs till kyckling

15 min | Enkelt

En grillrub är ett väldigt enkelt sätt att
höja smaken på grillad kyckling. Snabbt och gott!

Ingredienser

All Purpose Chicken Rub

2 msk
salt, gärna havssalt
1 msk
råsocker
2 tsk
vitlökspulver
1 tsk
lökpulver
1 msk
spiskummin
1 tsk
cayennepeppar

Smokey Pepper Rub

2 msk
salt, gärna havssalt
1 msk
råsocker
2 msk
rökt paprikapulver
1 msk
chilipulver
1 msk
oregano
1 tsk
svartpeppar, nymald

INGREDIENSER

INGREDIENSER

En grillrub är ett väldigt enkelt sätt att
höja smaken på grillad kyckling. Snabbt och gott!

Så här gör du

All Purpose Chicken Rub

Blanda ihop alla kryddor. Förvara gärna i en burk med lock. Detta recept på grillrub passar till all typ av kyckling du vill grilla. Gnid in ruben ordentligt i kycklingen innan grillning.

Smokey Pepper Rub

Blanda alla kryddor och gnid in kycklingen. Förvara gärna grillruben i en burk med lock tills dess du ska grilla. Bra grillrub när du vill ha din kyckling av en lite hetare och rökigare karaktär. Denna grillrub för kyckling passar särskilt bra till extra söta glazer.

Vilken kycklingdel ska du välja?

Kyckling, oavsett styckningsdetalj, är tacksam att smaksätta med olika torra kryddor (rubs), marinader och glazer. Dock får du bäst resultat med de fetare delarna på kycklingen, t ex urbenade produkter som KycklingSteak eller kycklinglår, när du ska grilla. Fettet i dessa styckningsdetaljer är en naturlig smakbärare och gör köttet saftigt.

Välj annars gärna styckningsdetaljer med ben, t ex hel kyckling, kycklingben/drumsticks och kycklingklubba, där fettet tillsammans med benet ger mycket smak.

Del av kycklingbröst, dvs kycklingfilé eller innerfilé, är gott men kan ge ett något torrare resultat. Här gäller det att man är noggrann och får rätt innertemperatur.

Välj rätt innertemperatur för kyckling

Istället för att rekommendera hur många minuter kyckling ska grillas, väljer vi att rekommendera det absolut säkraste sättet: att mäta innertemperaturen på köttet.

Använd en ugnstermometer. Stick in den på kycklingens tjockaste ställe och på kyckling med ben sticker du in den på tjockaste stället invid benet.

Innertemperatur:

70 grader:

Kyckling utan ben – dvs kycklingfilé, kycklinginnerfilé och urbenade kycklingdetaljer.

82 grader:

Kyckling med ben – dvs hel kyckling, kycklingben och kycklingklubba.

Tänk på att:

Grundsmakerna sött, salt, surt och beskt förstärker varandra på olika sätt och förhöjer smaken på det du ska grilla. T ex ger socker tomat en rundare, fylligare smak. Socker har även en annan funktion när du lägger kyckling på grillen, nämligen att den ger det du grillar en krispig yta. Lek även med den femte grundsmaken – umami. Umami finns i t ex tomat, svamp, sardeller och annan fisk, tabasco, sojasås, cayennepeppar, ketchup och lök.

Experimentera gärna själv i köket och färdas till olika världsdelar med smakerna på din kyckling.

FLER TIPS!

Använd även gärna funktionen ovanför ingredienserna, för att variera antal portioner. Då kan du ha din favoritsmak på rub eller glaze färdigblandad i förväg innan du ska grilla. Testa gärna andra kryddor och smaksättningar när du ska grilla kyckling. Under denna länk hittar du recept som Mariz Tainton skapat: en Cajun Rub, en ingefärsglaze, en BBQ Glaze och en Chipotlemarinad.