Stekt-vårkyckling-med-saffran-serveras-med-krispiga-risbollar-och-syrlig-pistagedipp
(1 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Stekt vårkyckling med saffran, krispiga risbollar och syrlig pistagedipp

100 min | Avancerat

Utsökt helstekt vårkyckling med krispiga risbollar och syrlig pistagedipp. Saffranmarinaden ger kycklingen en lyxigare smak och passar perfekt till den som ska bjuda på middag.

Ingredienser

Helstekt vårkyckling

1
Hel kyckling från Bosarp
2
saffranpåsar
0.5 dl
hett vatten
1
lök
2
lime
2 dl
grekisk yoghurt
1 tsk
paprikapulver
0.5 tsk
gurkmeja
0.5 dl
olivolja

Krispiga risbollar

175 g
basmatiris
3 msk
salt
0.25 tsk
gurkmeja
100 g
fetaost
1 knippe
persilja, finhackad
1 knippe
mynta, finhackad
0.5
lök, finhackad
0.5
färsk chili
0.5 msk
torkad mynta
0.5 tsk
kummin, frön

Pistagedipp

200 g
pistagenötter
1 dl
olivolja
200 g
fetaost
1 knippe
dill
1 knippe
koriander
1
vitlöksklyfta
1
chili
3 msk
grekisk yoghurt
1
citron, skal och saft
Nyhet
Gör rätten ekologisk. Testa Bosarpkyckling!

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Utsökt helstekt vårkyckling med krispiga risbollar och syrlig pistagedipp. Saffranmarinaden ger kycklingen en lyxigare smak och passar perfekt till den som ska bjuda på middag.

SÅ HÄR GÖR DU

Stekt vårkyckling:

Lös upp saffran i hett vatten. Låt stå i cirka 15 – 20 minuter. Riv eller finhacka lök. Pressa lime. Blanda alla ingredienser till en marinad och häll över kycklingen.
Låt kycklingen marineras i minst 30 minuter – men gärna över natten.

Tips: stoppa den överblivna limen i kycklingens mage.

Värm ugnen till 220° (varmluft 200°).

Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper. Stek i 45 – 50 minuter. När kycklingen har en innertemperatur på 82° intill benet är det klart.

Krispiga risbollar:

Blötlägg riset i 20 minuter i ljummet vatten och rikligt med salt, blanda. Skölj omedelbart i mycket kallt rinnande vatten och dränera sedan.

Hetta upp smör i en kastrull tillsammans med gurkmeja och rikligt med salt och lägg i riset. Rör om ordentligt så att riset täcks av smöret. Häll på vatten och låt koka på medelhög värme i 7 – 8 minuter tills riskornen nästan är mjuka. Det är viktigt att det finns en aning hård kärna kvar i riskornen. Sila av riset.

Dra ner värmen till 1:an och häll över riset i kastrullen och lägg på en kökshandduk och lock , låt stå. Låt riset svala och vänd sedan över i en bunke och mosa sedan riset med händerna till en mos.

Blanda feta, persilja, lök, chili, mynta och kumminfrön i en skål och smaka av med svartpeppar.

Dela in fyllningen i 14 lika stora bollar. Gör samma sak med riset.

Platta till risbollen och lägg fyllningen i mitten. För ihop handen så att riset omsluter fyllningen och du har en ny boll.

Låt stå i kylen i 1 timme.

Obs! Kom ihåg att vara försiktig när du friterar. Starta inte fläkten, håll konstant uppsikt, och ha kastrull till hands.

Häll tillräckligt med olja i en stor, djup kastrull. Hetta sedan upp på mellan värme. Förbered en tallrik med papper så att fett kan rinna av.

Ta en nypa av riset och släpp den i oljan för att testa om det är tillräckligt varmt. Lägg försiktigt ner bollarna i oljan och stek tills de är krispiga och har en gyllene färg. Använd en metallslitsad slev. Servera omedelbart.

Pistagedipp
Mixa nötterna med olja. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa i 1 minut. Röran ska vara grovkornig. Smaka av med salt och peppar.

Nyhet
Gör rätten ekologisk. Testa Bosarpkyckling!