Herokyckling_med_kropp
(1 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Hel Julkyckling med tranbärs- och sojaglaze

60 min | Enkelt

Ställ kycklingen på julbordet! En bakad hel kyckling glazerad med tranbärs- och sojaglaze.

Ingredienser

Hel Gårdskyckling

50 g
smör, rumstempererat
salt och peppar

tranbärs- och sojaglaze

2 dl
tranbärsjuice
1 dl
ljus sirap
3 msk
soja
2 msk
ingefära, riven

tre sorters kål

500 g
grönkål, plockad i bitar
250 g
rödkål, grovt skuren
500 g
brysselkål, ansad och delad
2 st
apelsiner, saft och rivet skal
smör
salt och peppar

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Ställ kycklingen på julbordet! En bakad hel kyckling glazerad med tranbärs- och sojaglaze.

Så här gör du

Glaze till kycklingen

Börja med att koka glazen till kycklingen. Koka ner tranbärsjuicen till hälften. Tillsätt sirap, soja och riven ingefära. Koka ihop tills det tjocknat.

Baka kycklingen i ugnen

Salta och peppra kycklingen. Gnid in med smör. Ställ in i ugn på 175 grader och baka i ca 15 minuter. Därefter glazas kycklingen upprepade gånger med tranbärsglazen. Kycklingen är klar när innertemperaturen är 82 grader intill lårbenet.

Brysselkål

Hetta upp en panna med smör på medelvärme.

Stek brysselkålen mjuk, men med en liten kärna. Salta och peppra. Tillsätt saften från 1 apelsin och låt koka in. Ta brysselkålen åt sidan och stek sedan rödkålen i en panna med smör. Blanda i grönkålen på slutet och vänd runt så den blir mjuk. Salta och peppra och avsluta med apelsinsaften och skalet. Blanda allt tillsammans med brysselkålen eller servera var och en för sig.