Helstekt kyckling med smak av senap och apelsin
Ingredienser
Helstekt kyckling
Vörtsmulor
Brysselkål
INGREDIENSER
INGREDIENSER
Helstekt kyckling och brysselkål med smak av senap och apelsin är en perfekt match på julbordet.
Så här gör du
Hel kyckling i ugn – Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Gnid in kycklingen med salt och svartpeppar. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen (undvik att ställa kycklingen i nedre delen av ugnen då man inte maximerar värmen).
Hacka färsk persilja och vispa ihop med senap, äggula och olivolja.
Börja pensla kycklingen efter halva stektiden med persilje- senapsoljan. Pensla då och då under stekningen. Stek hel kyckling i ugn i ca 1 timme till 80 minuter, eller tills innertemperaturen är 82 grader Celsius vid lårbenet och kycklingen gärna har fått en fin färg.
Vörtsmulor
Smula vörtbrödet och stek det knaprigt i smöret i en stekpanna. Hacka persiljan.
Brysselkål
Skölj apelsinen, riv skalet fint och pressa ur saften. Skala och skär löken. Skär brysselkålen i halvor.
Bryn löken och brysselkålen i lite olivolja i en stekpanna. Häll på apelsinsaften och låt koka in. Tillsätt apelsinskalet och smaksätt med lite salt samt nymald peppar.
Strö vörtsmulorna och persiljan på kycklingen och servera med brysselkålen.
Kronfågels kyckling är 100 % svensk kyckling omsorgsfullt uppfödd på våra svenska gårdar, vilket innebär god djurhållning, högsta kvalitet och hälsosam, klimatsmart mat på tallriken. För dig som är allergisk är det bra att läsa innehållsförteckningen.
Ingredienser: kycklingkött
Ursprung, kyckling: Född, uppväxt, slaktad i Sverige.