
Biryani medugnsrostade kycklingben
Ingredienser
Kycklingben
Kycklingmarinad
Riset
Garnering
INGREDIENSER
INGREDIENSER
Biryani är en rätt som har sitt ursprung i det sydasiatiska köket. Här har vi gjort en något förenklad version med kycklingben. Minst lika god. En perfekt söndagsmiddag som får ta lite tid.
Så här gör du
Mixa alla ingredienser till marinaden i en matberedare. Blanda tillsammans med kycklingbenen i en form och låt stå minst i en timme. Baka sedan kycklingbenen i ugn på 200 grader i ca 35 min eller tills innertemperaturen är 82 grader vid benet.
Skölj basmatiriset i ljummet vatten några gånger. Låt stå i vattnet i ca 15 minuter och sila därefter av vattnet.
Koka upp kycklingbuljongen i en separat kastrull.
Hetta upp en stor stekpanna eller gryta på medelvärme med olja. Fräs löken tillsammans med vitlök och chili i några minuter. De ska bli glansiga och inte ta färg. Därefter hälls alla torra kryddor tillsammans med de gröna paprikorna i och steks försiktigt i 2-3 minuter. Ta ur paprikorna och spara till senare.
Nu är det dags att hälla på riset och fräsa det med kryddorna. Häll sen på kycklingbuljongen, lite i taget, och koka riset under omrörning. När riset börjar bli klart tillsätt paprikorna, pressad citron och den bakade kycklingen. Späd eventuellt med mer buljong. Garnera med hackad koriander och mynta.
Servera gärna med en myntayoghurt.
FLER RECEPT

Kobideh – persisk kebab med saffransris och gurkyoghurt

Grillad kycklingfilé med pit beans, friterad majs och pepparrotscrème

Bao Bun chicken satay med crunchy jordnötsmayo

Grillad minutfilé med grillat potatisknyte och romescosås

Kycklinglårfilé Black Garlic med krossad potatissallad med smak av apelsin

Pizza Bianca med Kycklingprinskorv

Lyxiga minipajer med kycklingköttbullar

Kycklingsliders med dillmajo och Västerbottensost