VR_Ben_Biriyani_1000x1000
(0 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Biryani medugnsrostade kycklingben

75 min | Medelsvårt

Biryani är en rätt som har sitt ursprung i det sydasiatiska köket. Här har vi gjort en något förenklad version med kycklingben. Minst lika god. En perfekt söndagsmiddag som får ta lite tid.

Ingredienser

Kycklingben

Kycklingmarinad

2 st
grön jalapeño
3 st
vitlöksklyfta
2 cm
ingefära, tärnad
1 kruka
koriander
1 st
citron, pressad
1.5 tsk
chilipulver
1 msk
spiskummin
1.5 tsk
garam masalapulver
0.5 tsk
gurkmeja
1 tsk
svartpeppar, nymald
2 dl
turkisk yoghurt

Riset

5 dl
basmatiris
2 st
gula lökar, tunt skivade
1 st
röd chili, skivad
2 st
vitlöksklyftor, hackade
1 msk
spiskummin
1 tsk
gurkmeja
3 st
stjärnanis
2 st
lagerblad
1 st
kanelstång
0.5 g
saffran
3 msk
rapsolja
1 st
citron, saften
10 dl
kycklingbuljong (vatten+ tärningar)

Garnering

2 dl
turkisk yoghurt
koriander
mynta

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Biryani är en rätt som har sitt ursprung i det sydasiatiska köket. Här har vi gjort en något förenklad version med kycklingben. Minst lika god. En perfekt söndagsmiddag som får ta lite tid.

Så här gör du

Mixa alla ingredienser till marinaden i en matberedare. Blanda tillsammans med kycklingbenen i en form och låt stå minst i en timme. Baka sedan kycklingbenen i ugn på 200 grader i ca 35 min eller tills innertemperaturen är 82 grader vid benet.

Skölj basmatiriset i ljummet vatten några gånger. Låt stå i vattnet i ca 15 minuter och sila därefter av vattnet.

Koka upp kycklingbuljongen i en separat kastrull.

Hetta upp en stor stekpanna eller gryta på medelvärme med olja. Fräs löken tillsammans med vitlök och chili i några minuter. De ska bli glansiga och inte ta färg. Därefter hälls alla torra kryddor tillsammans med de gröna paprikorna i och steks försiktigt i 2-3 minuter. Ta ur paprikorna och spara till senare.

Nu är det dags att hälla på riset och fräsa det med kryddorna. Häll sen på kycklingbuljongen, lite i taget, och koka riset under omrörning. När riset börjar bli klart tillsätt paprikorna, pressad citron och den bakade kycklingen. Späd eventuellt med mer buljong. Garnera med hackad koriander och mynta.

Servera gärna med en myntayoghurt.