Dolma med kycklingfärs
Ingredienser
fyllning till dolma
Grönsaker att fylla
Tomatsås
INGREDIENSER
INGREDIENSER
En festmåltid från mellanöstern som får ta tid att laga.
Ordet "dolma" betyder "fylld" och i vårt recept, skapat av Markiz Tainton, används kycklingfärs.
Så här gör du
Fyllda grönsaker
Börja med att gröpa ur alla grönsaker som ska fyllas. Spara grönsaksköttet.
Hacka lök, vitlök, tomater, persilja och mynta fint. Lägg i en bunke tillsammans med köttfärs, ris, kryddor, innehållet från de urgröpta grönsakerna och tomatpuré. Blanda ihop tills allt är jämnt fördelat.
Fyll alla grönsaker och vindruvsblad men inte helt fullt – riset sväller när det kokas! Ta fram en stor kastrull och häll olja i botten. Lägg potatisen i botten av kastrullen. Detta gör man så att dolmarna inte bränner fast.
Nu är det dags att fylla kastrullen. Börja med de fyllda vinbladsdolmarna och packa dem tätt ihop i botten på kastrullen över potatisskivorna. Fortsätt med de övriga grönsakerna. Försök att inte blanda de olika grönsakerna. Packa grönsakerna så tätt som möjligt, stoppa gärna morotsbitar eller potatisbitar i de tomma utrymmena.
Tomatsås
Blanda alla ingredienser till tomatsåsen. Smaka av såsen och addera ev i mer salt eller citron beroende på hur salt/sur du vill ha den. Häll tomatsåsen över grönsakerna.
Lägg en tallrik upp och ner över grönsakerna i kastrullen, detta gör så att det blir tryck på grönsakerna och de flyttas inte när det kokar. Lägg på ett lock och låt koka upp. När det kokar, sänk värmen och låt puttra långsamt i 2-3 timmar.
Servera med tzatziki och bröd.