bosarp_grund_1000x1000px
(0 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Hel Bosarpkyckling med murkelsås, svartkål och potatisgratäng med gruyèreost

75 min | Medelsvårt

Hel ugnsstekt ekologisk Bosarpkyckling tillsammans med klassiskt lyxiga tillbehör som potatisgratäng med gruyère och murkelsås. Hörde vi Sunday Dinner?

Ingredienser

Hel Bosarpkyckling

0.5 dl
olivolja
1 st
citron, skalet
0.5 dl
flytande honung
50 g
smör
salt och peppar

murkelsås

3 dl
murklor på burk, färdigförvälda
1 st
bananschalottenlök, finhackad
1 msk
smör
1.5 msk
dijonsenap
2 msk
konjak
4 dl
vispgrädde
1 msk
kycklingbuljong
salt och vitpeppar

potatisgratäng med gruyère

800 g
potatis, fast sort
4 st
vitlöksklyftor, skivade
1 st
gul lök, skivad
50 g
smör
5 dl
grädde
150 g
gruyere eller annan ost av liknande typ, riven
1.5 tsk
salt
svartpeppar

svartkål

400 g
svartkål
1 st
vitlöksklyfta
1 st
rödlök, skivad
2 msk
olivolja
1 st
citron, saft och skal
1 dl
kycklingbuljong (1st tärning och 1dl vatten)
salt och peppar

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Hel ugnsstekt ekologisk Bosarpkyckling tillsammans med klassiskt lyxiga tillbehör som potatisgratäng med gruyère och murkelsås. Hörde vi Sunday Dinner?

Så här gör du

Hel Bosarpkyckling

Salta och peppra kycklingen. Gnid in med citronskal och olivolja. Smält smöret tillsammans med honung och pensla på kycklingen.

 

Baka i ugn på 200 grader i 20 min och sänk sedan till 170 grader i ungefär ytterligare 30 minuter tills innertemperaturen är 82 grader vid lårbenet. Pensla kycklingen flera gånger under ugnsstekningen. Låt kycklingen vila i 5-10 min innan den skärs upp

Murkelsås

Hacka murklorna lite grovt. Fräs tillsammans med lök och dijonsenap i smör på låg värme i ca 5 minuter. Slå sedan över konjak och låt den koka in. Tillsätt därefter grädden med kycklingfonden. Låt sjuda i ca 10 minuter tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och vitpeppar och eventuellt lite citronsaft.

Potatisgratäng med Gruyère

Skiva potatis och lök. Riv gruyèreosten.

Blanda potatisen, löken med en del av ostenugnsfast form tillsammans med salt och peppar. Strö på resten av osten och slå nu på grädden.

Baka i ugn på 225 grader i ca 40 minuter

Sauterad svartkål

Skölj och skär bort roten på svartkålen och bryt sen ner i mindre bitar.

Fräs vitlök, rödlök och svartkål i olivolja i några minuter. Slå sen på kycklingbuljong och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.