jub_1_tallrik_utan_glas
(0 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Jubileumskyckling med choklad 2020

60 min | Medelsvårt

2020 fyllde Kronfågel 50 år! Till jubileet har Markiz Tainton
skapat en kycklingrätt som passar till många festliga tillfällen.
 

Ingredienser

Chokladrubbad lårfilé

4 msk
råsocker
2 msk
salt
2 dl
mörk choklad, fint riven
1 msk
kumminfrön
0.5 msk
anis
1 tsk
kanel
1 msk
timjan
1 tsk
muskot
1 msk
svartpeppar

Potatisterrin

800 g
bakpotatis
4 st
schalottenlökar
1 st
vitlöksklyfta
75 g
smör
2 msk
färsk rosmarin, hackad
salt & peppar

Getostcrème

150 g
getost
2 dl
crème fraiche

Fikonsalsa

6 st
fikon, skurna i bitar
4 st
jordgubbar, tärnade
1 knippe
mynta, finskuren
1 msk
limejuice
0.5 msk
ingefära riven
2 msk
olivolja
100 g
mörk choklad av god kvalitet
salt & peppar
Nyhet
Laga ekologiskt?
Testa vår Bosarpkyckling!

INGREDIENSER

INGREDIENSER

2020 fyllde Kronfågel 50 år! Till jubileet har Markiz Tainton
skapat en kycklingrätt som passar till många festliga tillfällen.
 

Så här gör du

Förbered chokladruben

Rör ihop samtliga ingredienser och förvara torrt

Smaksätt kycklinglårfiléer och tillaga

Gnid in lårfiléerna med chokladrubben.

Grilla lårfiléerna på direkt värme så de får fin färg och grilla sedan färdigt på indirekt värme till en innertemperatur på 70 grader. Använd gärna ugnstermometer.

Förbered potatisterrin

Sätt ugnen på 200 grader.

Skiva potatisen tunt, gärna i matberedare eller med osthyvel. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs löken mjuk utan att den tar färg i smöret. Blanda potatisskivorna ordentligt med lökfräset, rosmarin, salt och peppar.

Montera potatisterrin och grädda

Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform, ca 1,5 liter. Lägg ner potatisblandningen och tryck till ordentligt. Grädda i ugnen i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Så lyckas du med potatisterrin

Lägg ett bakplåtspapper över potatisen och ställ en likadan brödform ovanpå. Lägg ordentligt med tyngd på den tomma formen för att pressa ihop terrinen. När terrinen svalnat ställs den i kylen, Pressa den gärna med ett mjölkpaket.

Tips!

Gör gärna terrinen dagen innan alternativt på morgonen. När den är sval skär upp i valfri portionsstorlek och värm försiktigt i ugnen.

Mixa getostcrème

Rör ihop getost och crème fraiche i en skål. Mixa till en kräm med stavmixer.

Skär alla ingredienser till fikonsalsan

Ansa och skär fikon och jordgubbar i små bitar. Hacka mynta. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

 

Servering av kycklingen

Servera kycklingen med alla tillbehör. Riv chokladen grovt över hela rätten.

Nyhet
Laga ekologiskt?
Testa vår Bosarpkyckling!