jub_1_tallrik_utan_glas
(0 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Jubileumskyckling 2020

60 min | Medelsvårt

Ett nytt årtionde är här och klimatfrågan är mer aktuell än någonsin. Att välja kyckling istället för nötkött är både enkelt och klimatsmart, så passa på att fira ditt eget jubileum med detta festliga recept av Kronfågels ambassadör Markiz Tainton. 

Ingredienser

Lårfilé choklad BBQ

1 pkt
Lårfilé
4 msk
råsocker
2 msk
salt
2 dl
mörk choklad, fint riven
1 msk
kumminfrön
0.5 msk
anis
1 tsk
kanel
1 msk
timjan
1 tsk
muskot
1 msk
svartpeppar

Potatisterrin

800 g
bakpotatis
4 st
schalottenlökar
1 st
vitlöksklyfta
75 g
smör
2 msk
färsk rosmarin, hackad
salt & peppar

Getostcrème

150 g
getost
2 dl
crème fraiche

Fikonsalsa

6 st
fikon, skurna i bitar
4 st
jordgubbar, tärnade
1 knippe
mynta, finskuren
1 msk
limejuice
0.5 msk
ingefära riven
2 msk
olivolja
100 g
mörk choklad av god kvalitet
salt & peppar

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Ett nytt årtionde är här och klimatfrågan är mer aktuell än någonsin. Att välja kyckling istället för nötkött är både enkelt och klimatsmart, så passa på att fira ditt eget jubileum med detta festliga recept av Kronfågels ambassadör Markiz Tainton. 

Så här gör du

Chokladrub

Rör ihop samtliga ingredienser och förvara torrt

Kyckling

Gnid in lårfiléerna med chokladrubben.

Grilla lårfiléerna på direkt värme så de får fin färg och grilla sedan färdigt på indirekt värme till en innertemp på 70-72 grader

Potatisterrin

sätt ugnen på 200 grader.

Skiva potatisen tunt, gärna i matberedare eller med osthyvel. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs löken mjuk utan att den tar färg i smöret. Blanda potatisskivorna ordentligt med lökfräset, rosmarin, salt och peppar.

Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform, ca 1,5 liter. Lägg ner potatisblandningen och tryck till ordentligt. Grädda i ugnen i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Lätt ett bakplåtspapper över potatiesen och ställ en likadan brödform ovanpå. Lägg ordentligt med tyngd på den tomma formen för att pressa ihop terrinen. När terrinen svalnat ställs den i kylen, Pressa den gärna med ett mjölkpaket. Gör gärna terrinen dagen innan alternativt på morgonen. När den är sval skär upp i valfri portionsstorlek och värm försiktigt i ugnen.

Getostcrème

Rör ihop getost och crème fraiche i en skål. Mixa till en kräm med stavmixer.

Fikonsalsa

Ansa och skär fikon och jordgubbar i små bitar. Hacka mynta. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

 

Servera kycklingen med alla tillbehör. Riv chokladen grovt över hela rätten.