BBQ2022_Khobe_Farsspett_1000x1000
(1 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Kobideh - persisk kebab med saffransris och gurkyoghurt

60 min | Medelsvårt

Otroligt god persisk kebab på kycklingfärs av Markiz Tainton. Matglädje på riktigt!

Ingredienser

Kobideh

2 st
gul lök, riven
1 tsk
salt
0.5 tsk
svartpeppar
1 krm
saffran
1 tsk
sumak
0.5 tsk
gurkmeja
2 msk
olivolja
0.5 tsk
bakpulver
0.5 dl
smält smör

Grillade grönsaker

4 st
mogna tomater
4 st
gröna spetspaprikor
2 st
rödlök

Saffransris

5 dl
basmatiris
salt
saffransvatten från kebaben

Gurkyoghurt

0.5 st
gurka
0.5 dl
valnötter
1 msk
mynta
1 msk
dill
4 dl
grekisk yoghurt

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Otroligt god persisk kebab på kycklingfärs av Markiz Tainton. Matglädje på riktigt!

Så här gör du

Blötlägg saffran i 2 dl kokt vatten,  låt stå i 10 minuter.

Riv löken och blanda den sedan med färsen och bakpulver. Tillsätt sedan kryddorna, salt och peppar. Rör om i 2 minuter efter att varje ingrediens tillsatts.

Avsluta med saffran och blanda väl. Knåda så att färsen känns klibbig.

Lägg i en täckt behållare i kylen i minst 12 timmar.

Fyll en liten skål med vatten, detta är till för att blöta fingrarna så att färsen inte fastnar när du gör dina kobideh.

Dela köttet i 10 st lika stora bollar.

Placera en köttboll i handflatan, lägg spetten ovanpå den och pressa köttet runt spetten. När du känner att köttet inte faller av, börja nyp färsen med två fingrar uppifrån och ner, men lämna öppning och slutet öppet. Köttet ska vara cirka ½ tum tjockt runt spetten.

 

Köttet ska inte placeras på gallret, så plocka bort gallret och grilla spetten genom att placera dem direkt ovan för kolen (annars fastnar det och faller av direkt).

Vänd dem regelbundet för att säkerställa en perfekt jämn grillning i cirka 10-15 minuter.

Lägg tomaterna och löken på grillen och vänd regelbundet. De serveras som tillbehör till spetten.

Gurkyoghurt

Rosta valnötterna i en torr panna, grovhacka valnötterna. lägg åt sida.

Tärna gurkan smått, blanda med yoghurt, dill och mynta. Smaka av med salt.

Garnera gurkyoghurten med nötterna, ringla över olivolja och servera.

Saffransris

Skölj riset noga.

Fyll en bunke med kallt vatten och låt riset ligga i blöt i minst 20 minuter upp till 2 timmar.

Koka riset i saltat vatten tills riset är al dente, häll av vattnet och skölj riset snabbt med kallt vatten.

Låt vattnet rinna av och häll sedan riset tillbaka i kastrullen.

Dra ner värmen på plattan och ställ tillbaka kastrullen på spisen.

Blanda sedan i resten av saffransvattnet som användes till kebabsmeten.

När riset fått en fin gul färg, linda in locket till grytan i två kökshanddukar och lägg locket på grytan.

Låt stå tills riset är torrt och fluffigt.

Tips!

Ingredienser: Kycklingfärs av 100% kycklingkött.

Ursprung kyckling: Född, uppväxt, slaktad i Sverige.

Den som är allergisk mot något födoämne bör alltid läsa ingrediensförteckningen på förpackningen noga, även på livsmedel man brukar handla – allt för att vara säker på att innehållet i varan inte har ändrats.