DVH_Kycklingfars_wallenbergare_grund
(1 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Wallenbergare på kycklingfärs, inlagd gurka, ärtor, brynt smör och potatispuré

60 min | Medelsvårt

Kycklingfärs är som gjort för luftigt goda Wallenbergare. Här serverat med inlagd gurka och en potatispuré smaksatt med gruyèreost och citron.

Ingredienser

Wallenbergare

500 g
kycklingfärs
1 st
ägg
2.5 dl
grädde
1.5 tsk
salt
2 krm
vitpeppar finmald
2 dl
pankoströbröd
smör till stekning

Potatispuré

400 g
potatis, mjölig och skalad
3 dl
mjölk
50 g
smör
1 st
citron, skalet
100 g
gruyère, riven eller liknande ost
0.5 dl
persilja finskuren
salt och svartpeppar

Inlagd gurka

1 st
gurka
1 tsk
salt
0.5 dl
ättika
1 dl
socker
1 dl
vatten
1 msk
finskuren dill

brynt smör

150 g
smör

Ärtor

1 pkt
frysta ärtor

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Kycklingfärs är som gjort för luftigt goda Wallenbergare. Här serverat med inlagd gurka och en potatispuré smaksatt med gruyèreost och citron.

Så här gör du

Wallenbergare

Lägg färsen i en matberedare. Tillsätt salt och mixa i ca 30 sek. Tillsätt sen ägg, grädde och peppar och eventuellt mer salt. Mixa till en smidig färs

Häll upp pankoströbröd på en plåt. Forma fyra st biffar och lägg i pankobrödet. Platta till med en blöt sked. Strö panko på ovansidan. Bryn smör i en panna och stek på medelvärme i några minuter på varje sida så att den får en fin gyllene färg.

Efterstek i ugnen på 150 grader till wallenbergaren nått 75 graders innertemperatur.

Potatispuré

Skala den skalade potatisen mjuk. Häll av vattnet och lått potatisen ånga av. Sjud undertiden mjölk och smör salt och pepparPressa potatisen och tillsätt mjölken och smöret. Rör om med en slickepot. Avsluta med att vända i rivet citronskal, riven gruyèreost och finskuren persilja Smaka av med salt och svartpeppar

Inlagd gurka

Skiva gurkan på längden med en mandolin eller osthyvel. Strö över salt och blanda runt.

Vispa ihop ättikan, socker och vatten i en kastrull. Koka upp snabbt och kyl. Lagen räcker till en större mängd gurka.

Vänd gurkan i lagen och låt stå i minst 30 min. Rulla ihop gurkorna enligt bilden.

Brynt smör

Koka smöret i en kastrull eller stekpanna på medelvärme. Vispa smöret hela tiden. När det börja dofta nötigt och börjar få en gyllenbrun färg är det klart. Ta snabbt från plattan.

Ärtor

Koka de frysta ärtorna i saltat vatten i några minuter.

Toppa wallenbergarna med det brynta smöret. Servera gärna med rårörda lingon.

Tips. För en lite lyxigare känsla så går det att lägga purén i småformar och baka av i ugnen. Se då till att riva lite extra ost så de blir gratinerade.