Wallenbergare på Kycklingfärs med inlagd gurka, ärtor och potatispuré
Ingredienser
Wallenbergare
Potatispuré
Inlagd gurka
brynt smör
Ärtor
INGREDIENSER
INGREDIENSER
Kycklingfärs passar perfekt till att laga luftiga Wallenbergare.
Här serverade med inlagd gurka och potatispuré smaksatt med Gruyèreost samt citron.
Så här gör du
Wallenbergare
Lägg Kycklingfärs i en matberedare. Tillsätt salt och mixa i ca 30 sek. Tillsätt ägg, grädde, peppar och eventuellt mer salt. Mixa till en smidig färs.
Häll upp pankoströbröd på en plåt. Forma fyra st biffar och lägg i pankobrödet. Platta till med en blöt sked. Strö panko på ovansidan. Bryn smör i en panna och stek på medelvärme i några minuter på varje sida så att den får en fin gyllene färg.
Efterstek i ugnen på 150 grader till Wallenbergaren nått 75 grader i innertemperatur.
Potatispuré
Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet. Låt potatisen ånga av. Sjud under tiden mjölk, smör salt och peppar. Pressa potatisen. Tillsätt mjölk och smör. Rör om med en slickepot. Avsluta med att vända i rivet citronskal, riven Gruyèreost och finskuren persilja Smaka av med salt och svartpeppar
Inlagd gurka
Skiva gurka på längden med en mandolin eller osthyvel. Strö över salt och blanda runt.
Vispa ihop ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp snabbt och kyl. Lagen räcker till en större mängd gurka.
Vänd gurkan i lagen och låt stå i minst 30 min. Rulla ihop gurkorna enligt bilden.
Brynt smör
Koka smör i en kastrull eller stekpanna på medelvärme. Vispa smöret hela tiden. När det börja dofta nötigt och få en gyllenbrun färg är det klart. Ta snabbt från plattan.
Ärtor
Koka de frysta ärtorna i saltat vatten i några minuter.
Toppa Wallenbergarna med det brynta smöret. Servera med rårörda lingon.
Tips. För en lite lyxigare känsla så går det att lägga purén i småformar och baka av i ugnen. Se då till att riva lite extra ost över, så de blir gratinerade och får färg.
Kronfågels kycklingfärs är tillverkad av 100 % svensk kyckling.