Artsoppa_kycklingbacon_1000x1000px
(0 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Ärtsoppa med kycklingbacon

120 min | Enkelt

Mat som får ta tid är fantastisk. En mustig ärtsoppa med stekt kycklingbacon för god sälta serveras med fördel tillsammans med en knäckebrödsmacka med hårdost. Recept av Markiz Tainton.

Ingredienser

5 dl
gula ärtor
1.5 liter
vatten till blötläggning
1.5 liter
vatten till kokning
1 st
gul lök
1 st
morot
1 tsk
timjan
1 tsk
mejram
4 st
hela nejlikor
4 msk
skånsk senap
5 st
pepparkorn
knäckebröd
hårdost

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Mat som får ta tid är fantastisk. En mustig ärtsoppa med stekt kycklingbacon för god sälta serveras med fördel tillsammans med en knäckebrödsmacka med hårdost. Recept av Markiz Tainton.

Så här gör du

Ärtsoppa

Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen. Koka upp ärtorna i en rymlig kastrull med saltat vatten. Tillsätt pepparkorn, mejram, timjan och nejlikor. Skala löken och lägg i den tillsammans med moroten (båda ska vara hela).

Låt ärtorna koka tills de är mjuka (ca 2 timmar). Rör om då och då och avlägsna skum och ärtskal från ytan av soppan. Soppan kan behöva lite extra vatten, beroende på hur mycket ärtorna sugit åt sig och hur hårt man kokar.

Ta upp löken och moroten och servera dem bredvid. Ta upp eventuella kryddnejlikofrön.

Stek kycklingbaconet krispigt i olja och låt det rinna av.

Krydda till slut soppan med två matskedar senap. Servera gärna med en klick senap bredvid. Toppa med krispigt bacon.

Servera med knäckebröd och hårdost.