KF_chickenwaffles
(1 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Chicken´n´ Waffles

120 min | Avancerat

Underbart krispiga kycklingnuggets signerade Paul Kühlhorn.
Serverade med lönnsirap, mangosalsa och sötsursås på nygräddade belgiska våfflor.

Ingredienser

Nugget

0.5 tsk
salt
1 tsk
kycklingbuljongpulver (smulad tärning)
0.5 tsj
vitpeppar, finmald
0.5 tsk
vitlökspulver
0.5 tsk
lökpulver

Frityrpanering och smet

1.5 dl
vetemjöl
2 msk
majsstärkelse
1 tsk
kycklingbuljongpulver
0.5 tsk
bakpulver
0.5 tsk
vitpeppar finmald
1.5 dl
vatten
olja till fritering

Waffles

2 st
ägg
125 g
smör
2.5 dl
mjölk
2 dl
vatten
12 g
jäst
0.5 tsk
salt
7 dl
vetemjöl
smör till gräddning
florsocker till servering

Mangosalsa

1 st
mango skalad och tärnad
4 st
körsbärstomater
0.5 st
rödlök, finhackad
1 st
lime, pressad
0.5 st
chili, finhackad utan kärnor
0.5 tsk
salt
1 tsk
socker
0.5 kruka
koriander

sötsur sås

1 dl
sylt (aprikos, plommon och/eller jordgubb blandat)
2 msk
sirap
2 msk
vatten
2 msk
rödvinsvinäger
1.5 tsk
majsstärkelse
1 tsk
kycklingbuljongpulver
1 msk
japansk soja
1 tsk
dijonsenap
1 krm
cayennepeppar
Nyhet
Laga ekologiskt?
Testa vår Bosarpkyckling!

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Underbart krispiga kycklingnuggets signerade Paul Kühlhorn.
Serverade med lönnsirap, mangosalsa och sötsursås på nygräddade belgiska våfflor.

Så här gör du

Nuggets
Skär lårfiléerna i 2 – 3 cm stora bitar och blanda med saltet i rymlig bunke. Täck och kyl i minst 45 min upp till 2 timmar.

Lägg kyckling, buljongpulver, vitpeppar, vitlökspulver och lökpulver i en matberedare/mixer. Kör tills jämn smet har bildats, ca 1 – 2 minuter (fös ihop kycklingbitarna med spatel då och då).

Blöt händerna och forma små bollar av smeten, ca 1 msk (15 g) i storlek. Platta till bollarna med handflatorna och placera plättarna på lätt smort bakplåtspapper.

Frityrsmet
Blanda mjöl, majsstärkelse, buljongpulver, bakpulver och vitpeppar. Vänd de blöta kycklingbitarna i mjölblandningen. Det får gärna blidas lite klumpar av mixen, det blir bara extra krispigt. Låt vila ca 10 minuter.

Tillsätt vatten (upp till 1,5 dl) till återstoden av mjölblandningen och vispa till jämn och tjock smet. Lägg i ca hälften av nuggetsen i smeten vicka bunken försiktigt tills bitarna blir helt täckta.

Värm oljan till 170 grader. Tag upp en bit i taget, låt överskottssmet droppa tillbaka i skålen och lägg försiktigt ner i fritösen. Fritera tills nuggetsen puffar upp och blir ljust gyllene, ca 4 till 5 minuter (vänd då och då). Låt rinna av på galler eller hushållspapper. Upprepa med återstående nuggets.

Värm oljan till 190 grader. Lägg sedan tillbaka nuggetsen att friteras en andra gång. Fritera tills djupt gyllenbruna och mycket krispiga. Låt rinna av på galler eller hushållspapper. Upprepa med återstående nuggets.

Waffles
Smält smör. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.

Smula ner jäst i en bunke och häll på degvätska. Vispa och låta vila en stund.

Separera äggen (spara vitorna!) och tillsätt äggulor, salt och vetemjöl i degvätskan. Rör ihop till jämn våffelsmet. Vispa äggvitor i en torr bunke och vänd försiktigt ner i våffelsmeten. Låt smeten jäsa i cirka 20 minuter under duk. Värm våffeljärnet. Pensla det med smör och grädda våfflorna (ca 3 – 5 min).

Mangosalsa
Kvarta körsbärstomaterna och ta bort kärnhuset. Skär tomatköttet i remsor och hacka. Blanda tomat, mango, rödlök, chili och limesaft. Smaka av med socker och salt (mäng­den socker kan variera beroende på mangons sötma). Lägg i korianderblad­en strax före servering.

Sötsur sås
Blanda sylt, majssirap, vatten, vinäger, majsstärkelse, buljongpulver, sojasås, senap, cayennepeppar, vitlökspulver och vitpeppar i en liten kastrull. Kör med stavmixer eller vispa tills såsen är slät. Låt koka under omrörning på medelhög värme ca 2 – 3 minuter. Låt svalna och häll upp i dippskål.

Servera dina Chicken’n waffles med mangosalsa och sötsursås täckta med lönnsirap och pudrat socker!

Nyhet
Laga ekologiskt?
Testa vår Bosarpkyckling!