Bröstfilé_med_bönor_Bosarp
(0 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Stekt kycklingbröst från Bosarp med säsongens bönor, crust och rostad sky

30 min | Medelsvårt

Elegant rustik kycklingrätt tillsammans med säsongens bönor. Recept av Olle Broström.

Ingredienser

Kycklingbröst

smör till stekning
2 klyftor
vitlök
1 st
timjanskvist

Rostad kycklingsky

2 st
kycklingskrov (eller annan restkyckling)
1 st
gul lök, grovt klyftad
6 klyftor
vitlök
2 st
timjanskvist
sherryvinäger
salt och peppar
1 dl
vispad grädde vid servering

Bönor

200 g
haricots verts
200 g
vaxbönor
200 g
skärbönor
1 st
schalottenlök, finhackad
olivolja
salt och peppar

Kycklingcrust

1 dl
rostat kycklingskinn, hackat
1 msk
gochugaru, koreanska chiliflakes

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Elegant rustik kycklingrätt tillsammans med säsongens bönor. Recept av Olle Broström.

Så här gör du

Rostad kycklingsky

Börja med den rostade kycklingskyn. Lägg kycklingskrovet på en plåt och rosta sen på 200 grader i ugnen i ca 30 minuter. Lägg sen skrovet i en kastrull. Häll vatten på plåten och få med så mycket som möjligt av stekjuicen i kastrullen. Fyll på kastrullen med vatten och tillsätt lök, timjan och vitlök. Låt sjuda i ca 60 minuter. Sila därefter ner skyn i en annan kastrull och reducera tills det återstår ca 2 dl. Smaka upp med lite sherryvinäger, salt och peppar. Red eventuellt av såsen med lite maizena. Vid servering lägg en klick lättvispad grädde i såsen.

Kycklingbröst

Salta och peppra kycklingbrösten. Stek kycklingbrösten ordentligt på skinnsidan så skinnet får en fin färg. Vänd därefter och stek några minuter på andra sidan. Baka av i ugn på 100 grader tills innertemperaturen når 70 grader. Låt vila i ca 5 minuter och toppa kycklingbrösten med kycklingcrust. Dela sedan kycklingbrösten på mitten.

Bönor

Ansa bönorna och koka i saltat vatten i ca 2-3 minuter och häll därefter av vattnet. Finhacka löken och blanda tillsammans med bönorna. Tillsätt en god olivolja, salta och peppra

Servering

Lägg upp bönor på en tallrik och  lägg sedan det halverade kycklingbröstet bredvid. Häll på grillad kycklingsky och toppa såsen med lite lättvispad grädde.

Kycklingcrust

Lägg kycklingskinnet på bakplåtspapper på en plåt. Salta. Baka på 140 grader i ugnen i ca 1-2 timmar i ugnen. När skinnet är helt krispigt som chips är det klart. Spara gärna kycklingfettet som blir över till stekning. Hacka skinnet ordentligt och blanda tillsammans med koreanska chiliflakes.