Saffranskyckling
(0 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Saffranskyckling med apelsin
krossad potatis och brynt smör

90 min | Enkelt

Laga Markiz Taintons hela saffranskyckling.
En smakrik kycklingrätt till julbordets finaste plats!

Ingredienser

Saffranskyckling

2 st
vitlöksklyftor, rivna
2 dl
apelsinjuice
1 st
apelsin, skalet
2 tsk
kanel
0.5 dl
flytande honung
1 g
saffran
15 st
nejlikor

Krossad potatis

500 g
kokt potatis
100 g
smör
2 dl
gräddfil
3 msk
gräslök
salt och nymald svartpeppar

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Laga Markiz Taintons hela saffranskyckling.
En smakrik kycklingrätt till julbordets finaste plats!

Så här gör du

Värm ugnen till 200 grader (varmluftsugn).

Mortla saffran med salt. Lös upp saffran i apelsinjuice. Låt stå i ca 5 – 10 minuter.  Blanda övriga ingredienser till en marinad tillsammans med saffran och marinera kycklingen. Marinera den i minst 30 minuter – men gärna över natten.

Tips: För mer smak. Tryck in 10-20 nejlikor i apelsinen och stoppa in den i kycklingen.

Lägg kycklingen på en plåt eller ugnsform och stek den i ca 15 minuter.

Sänk värmen till 150°C och stek i ca 1 timme till eller tills kycklingen har fått fin färg. När den är färdig ska den ha en innertemperatur, intill tjockaste delen av lårbenet, på 82°C. Ös sky över kycklingen någon gång under tillagningen.

Potatis
Smält smöret på låg värme i en kastrull. Höj värmen och vispa. När smöret doftar nötigt och har fått en svagt brun färg är det brynt.

Krossa potatis och fördela på ett fat eller i en skål. Klicka på gräddfil. Strö över gräslök. Krydda med lite svartpeppar. Avsluta med att ringla över det brynta smöret.

Tips: Använda gärna potatis som blivit över från silllunchen.