M15_Stekt_skivad_orter_citron_Kycklingstroganoff_1000x1000
(11 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Snabb Kycklingstroganoff med färdigstekt kyckling

30 min | Enkelt

Variant på stroganoff med stekt och skivad kyckling. Recept av Markiz Tainton.

Ingredienser

2 msk
smör
1 st
gul lök, hackad
1 klyfta
vitlök, hackad
1 msk
tomatpuré
1 msk
paprikapulver
1 msk
dijonsenap
2 dl
kycklingbuljong
2 dl
crème fraiche
1 dl
grädde
salt och peppar
skuren persilja

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Variant på stroganoff med stekt och skivad kyckling. Recept av Markiz Tainton.

Så här gör du

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i smör i en gryta tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och låt allt fräsa en stund.

Tillsätt senap, buljong, crème fraîche och grädde. Salta, rör ner kycklingen i såsen och låt koka i 1–2 minuter.

Smaka av med salt och peppar. Rör om och smaka av.

Toppa färdig kycklingstroganoff med hackad persilja och servera gärna med potatispuré.

om receptet

Recept på krämig STROGANOFF MED STEKT OCH SKIVAD KYCKLING. En minst lika god variant till klassisk korvstroganoff där kycklingkött ersätter korven. Recept av Markiz Tainton.

Varför heter det korv stroganoff?
Korv Stroganoff är en svensk variant av den klassiska ryska rätten Biff Stroganoff. Ursprungligen tillagas Biff Stroganoff med strimlad nötkött i en sås av grädde, tomatpuré, senap och lök. Namnet ”Stroganoff” kommer från en rysk adelsfamilj, Stroganov, och det sägs att rätten skapades i deras ära på 1800-talet.

Vad betyder korv stroganoff?
När rätten kom till Sverige, anpassades den för att passa lokala smakpreferenser och tillgängliga ingredienser. Istället för nötkött används här ofta falukorv, en typisk svensk korv, vilket gjorde rätten billigare och snabbare att laga. Den svenska versionen med korv fick därför namnet Korv Stroganoff för att tydligt markera att det är en variation av den ursprungliga Biff Stroganoff. ”Stroganoff” hänvisar till den typ av sås och tillagningsmetod som rätten ursprungligen är känd för, med tomatbaserad sås och grädde.