Persisk julkyckling med saffransris och granatäpple
Ingredienser
Persisk julkyckling
Saffransris
Topping
INGREDIENSER
INGREDIENSER
Persisk kycklingrätt med ljuvliga smaker. Recept av Markiz Tainton.
Så här gör du
Skala och skiva lök och vitlök. Riv av det yttersta skalet från limen och pressa ur saften.
Bryn kycklinglåren i oljan i en stekgryta. Lägg i lök och vitlök och bryn kycklingen några minuter. Krydda med spiskummin, salt och peppar. Häll över buljongen, tillsätt saffran och 1 msk limesaft. Låt puttra under lock ca 20 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomkokt, det vill säga att köttsaften är klar utan rosa inslag, eller att innertemperaturen är 82 grader.
Tillsätt limeskalet och smaka eventuellt av med mer salt, peppar och limesaft. Strimla bladpersiljan och plocka ur granatäppelkärnorna. Strö mynta och granatäppelkärnor över grytan.
Saffransris
Skölj riset noga. Fyll en bunke med kallt vatten och låt riset ligga i blöt i minst 20 minuter, gärna upp till 2 timmar. Koka riset i saltat vatten tills riset är al dente, häll av vattnet och skölj riset snabbt i kallt vatten. Låt vattnet rinna av och häll sedan tillbaka riset i kastrullen. Dra ner värmen på plattan och ställ tillbaka kastrullen på spisen. Linda in locket till grytan i två kökshanddukar och lägg locket på grytan.
Låt stå tills riset är torrt och fluffigt.
Mortla saffran med ca 1 tsk salt och tillsätt 0,5 dl varmt vatten. Blanda väl.
Blanda sedan hälften av riset med saffransvattnet och låt stå i ca 10 minuter.
Lägg det naturella riset i botten av ett fat. Toppa med saffransriset och därefter kycklinglåren och toppa med mynta och granatäppelkärnor.