Nyar_1000x1000
(4 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Ekologiskt kycklingbröst med pumpapuré och karljohansvamp

75 min | Medelsvårt

Servera smakrik kyckling från Bosarps Gårdar. Kycklingsky och pumpapuré går att förbereda dagen innan.

Ingredienser

Kycklingbröst

smör till stekning
2 klyftor
vitlök, krossade
1 st
timjanskvist

pumpapuré

1 st
butternutpumpa, skalad och tärnad
1 st
schalottenlök, hackad
1 klyfta
vitlök, hackad
olivolja
1 msk
citronsaft
salt och peppar

Rostad kycklingsky

2 st
timjanskvistar
sherryvinäger
salt och peppar

Svamp

200 g
karljohansvamp eller annan valfri svamp
smör till stekning
salt och peppar

Kycklingcrust

4 st
kycklingskinn från kycklingklubbor
salt och peppar
3 msk
rostad lök
1 tskk
koreanskt chilipulver (kan uteslutas)

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Servera smakrik kyckling från Bosarps Gårdar. Kycklingsky och pumpapuré går att förbereda dagen innan.

Så här gör du

Rostad kycklingsky

Börja med den rostade kycklingskyn. Lägg kycklingklubborna (utan skinn, spar skinnet till kycklingcrust) på en plåt och rosta dem i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Lägg sedan klubborna i en kastrull. Häll vatten på plåten och få med så mycket som möjligt av stekjuicen i kastrullen. Fyll på kastrullen med vatten och tillsätt lök, timjan och vitlök. Låt sjuda i ca 60 minuter. Sila därefter ner skyn i en annan kastrull och reducera tills det återstår ca 2 dl. Smaka upp med lite sherryvinäger, salt och peppar. Red eventuellt av såsen med lite maizena.

Pumpapuré
Fräs lök, vitlök och tärnad pumpa med olivolja i en bred kastrull. Salta och peppra och slå på vatten så det täcker. Koka pumpan mjuk i 15–20 minuter. Häll av spadet och spara det. Mixa pumpan till en fin puré och späd eventuellt med kokspadet för att få önskad konsistens.

Kycklingbröst
Salta och peppra kycklingbrösten. Stek kycklingbrösten ordentligt på skinnsidan så skinnet får en fin färg. Vänd därefter och stek några minuter på andra sidan. Baka av i ugn på 100 grader tills innertemperaturen når 70 grader. Låt vila i ca 5 minuter och toppa kycklingbrösten med kycklingcrust. Dela sedan kycklingbrösten på mitten.

 

Svamp
Stek svampen i smör i några minuter. Salta och peppra.

Kycklingcrust

Ta skinnet från kycklingklubborna och salta och peppra. Rosta i ugnen  på en plåt med smörpapper på 150 grader i minst 45 minuter tills de är knapriga. Häll av fettet. Hacka skinnet och blanda med rostad lök och koreanskt chilipulver (kan ev uteslutas).

Tips!

Det går naturligtvis att använda kycklingfond på flaska alternativt att köpa en färdig rödvinssås men det är alltid en god idé att göra en egen kycklingsky!

 

Om Bosarps kycklingbröstfilé

Innehåll: 100 % kycklingbröstfilé med skinn.

Ursprung kyckling: Född, uppväxt, slaktad i Sverige på våra ekologiska gårdar.

Den som är allergisk mot något födoämne bör alltid läsa ingrediensförteckningen på förpackningen noga, även på livsmedel man brukar handla – allt för att vara säker på att innehållet i varan inte har ändrats.