Bosarp_kottbullar_1000x1000
(2 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Kycklingköttbullar med potatismos, rårörda lingon och skummig gräddsås

30 min | Enkelt

Bosarps ekologiska köttbullar med skummig gräddsås, rårörda lingon, pressgurka och potatismos. God husmanskost. Recept av Olle Broström.

Ingredienser

Bosarp kycklingköttbullar

smör till stekning

Potatismos

600 g
mjölig potatis
100 g
smör
1 dl
mjölk
1 dl
grädde

Rårörda lingon

3 dl
frysta lingon
1 dl
socker

Pressgurka

1 st
gurka, skivad
0.5 tsk
ättika
2 msk
socker
4 msk
vatten
1 msk
persilja, skuren

Gräddsås

2 dl
kycklingbuljong
2 dl
grädde
soja
vitvinsvinäger
maizena till redning

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Bosarps ekologiska köttbullar med skummig gräddsås, rårörda lingon, pressgurka och potatismos. God husmanskost. Recept av Olle Broström.

Så här gör du

Kycklingköttbullar

Stek kycklingköttbullarna i smör i en panna.

Potatismos

Skala potatisen och koka mjuk i saltat vatten. Värm upp grädde, mjölk och smör tills att smöret smält. Häll bort vattnet från potatisen, ånga av och pressa genom en potatispress. Blanda ner gräddmjölken lite i taget. Smaka av med salt och peppar.

Rårörda lingon

Blanda lingon med socker tills att det löst sig.

Pressgurka

Skiva gurkan på mandolin. Tillsätt salt och hackad persilja. Blanda ättika, socker och vatten tills att det löst sig. Häll sedan pickelslagen över gurkan.

Gräddsås

Koka ihop kycklingbuljong och grädde. Smaka av med soja och vinäger. Red av såsen med maizena blandat med vatten.  Använd en stavmixer och skumma såsen strax före servering.

Hej, visste du att?

Kycklingköttbullar med potatismos rårörda lingon och pressgurka är ett klassiskt sätt att servera husmanskost på.
Andra rätter som räknas till husmanskost är ängamat. I det här receptet  har vi använt kycklingben som vår take på receptet.