Bräserade kycklingben med ängamat och surdegsbröd
Ingredienser
Brässerade Kycklingklubbor
Ängamat
INGREDIENSER
INGREDIENSER
Oemotståndlig ängamat med kycklingben från Bosarp. Recept av Olle Broström.
Så här gör du
Bräserade kycklingben
Salta och peppra kycklingen. Stek kycklingbenen gyllene i en stekpanna och avsluta med att ha i krossade vitlöksklyftor och timjan. Slå på vatten och låt småkoka med lock till att kycklingen börjar släppa ifrån benen. Vätskan som kycklingen kokar i är basen dvs buljongen till ängamaten.
Kycklingen ska vara 82 grader vid benet när den är klar.
Bered och koka grönsakerna
Skala och skär morot och potatis i jämna bitar. Skala och skiva gul lök och vitlök och plocka ner blomkålen i mindre bitar. Svetta alla grönsaker mjuka i smör, tillsätt vetemjöl och häll på mjölk och vätskan från kycklingen. Koka tills grönsakerna är lagom mjuka. Smaka av med citron och avsluta med att ha i spritärter, kycklingbenen och dill.
Servering
Rosta surdegsbrödet och servera till soppan.
Bosarps gårdar består av åtta olika gårdar som föder upp ekologisk kyckling. Dessa driver helt ekologiska och KRAV-certifierade lantbruk. Gemensamt för uppfödarna är det stora intresset för hållbarhet, god djurhållning och att producera en extra smakrik kyckling. Komponenter som hänger nära samman med varandra.
Här kan du läsa mer om Kronfågels ekologiska Bosarps gårdar.