Ugnsgrillad-hel-kyckling-med-rostad-mandelpotatis-och-champinjoner,-citronsky
(0 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Ugnsgrillad hel kyckling med rostad mandelpotatis och champinjoner, citronsky

min | Enkelt

Hel fågel är en klassiker på festbord, och denna blir extra festlig med rostad mandelpotatis och svingoda champinjoner. Servera med en egen citronsky för en extra fräsch smak.

Ingredienser

4 kg
Bosarp hel kyckling
6 st
citroner
4 st
hel vitlök
3 dl
olivolja
1.5 kg
skalad mandelpotatis
1 kg
champinjoner
400 g
skivade rödlökar
15 g
timjan
1 l
kycklingbuljong
100 g
smör
majsstärkelse till redning
salt och peppar

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Hel fågel är en klassiker på festbord, och denna blir extra festlig med rostad mandelpotatis och svingoda champinjoner. Servera med en egen citronsky för en extra fräsch smak.

Så här gör du

Förbered kycklingen genom att krydda runt om med salt och peppar. Gnid in skinnet med citronjuice från 1 citron och lite olivolja. Skär citron och vitlök i bitar och lägg inuti kycklingen med lite timjan.

Grilla sedan på ugnsgaller (med en plåt under) på 175° i ca 30 min och sänk sedan värmen till 130° och låt kycklingen grilla till temperaturen vid låret är 80°. Tiden beräknas på storleken av fågeln men räkna med minst 1 ½ h för 2 kg.

Dela champinjonerna i 4 delar, blanda svampen med olivolja och dela potatisarna på längden. Krydda med salt och peppar.

Stek potatisen i panna så att den får färg. Lägg svamp och potatis på plåten under kycklingen och låt den bakas tillsammans med fågeln så att alla smakerna blandas.

Hacka timjan och blanda med potatis och svamp när den är klar. Vänd i löken. Koka upp kycklingbuljongen och smaka av med rivet citronskal och juice. Red av och mixa i smöret med stavmixer. Skär ur de olika delarna på kycklingen och skiva upp vid servering.