
Ugnsgrillad hel kyckling med rostad mandelpotatis och champinjoner, citronsky
Ingredienser
INGREDIENSER
INGREDIENSER
Hel fågel är en klassiker på festbord, och denna blir extra festlig med rostad mandelpotatis och svingoda champinjoner. Servera med en egen citronsky för en extra fräsch smak.
SÅ HÄR GÖR DU
Förbered kycklingen genom att krydda runt om med salt och peppar. Gnid in skinnet med citronjuice från 1 citron och lite olivolja. Skär citron och vitlök i bitar och lägg inuti kycklingen med lite timjan.
Grilla sedan på ugnsgaller (med en plåt under) på 175° i ca 30 min och sänk sedan värmen till 130° och låt kycklingen grilla till temperaturen vid låret är 80°. Tiden beräknas på storleken av fågeln men räkna med minst 1 ½ h för 2 kg.
Dela champinjonerna i 4 delar, blanda svampen med olivolja och dela potatisarna på längden. Krydda med salt och peppar.
Stek potatisen i panna så att den får färg. Lägg svamp och potatis på plåten under kycklingen och låt den bakas tillsammans med fågeln så att alla smakerna blandas.
Hacka timjan och blanda med potatis och svamp när den är klar. Vänd i löken. Koka upp kycklingbuljongen och smaka av med rivet citronskal och juice. Red av och mixa i smöret med stavmixer. Skär ur de olika delarna på kycklingen och skiva upp vid servering.
LIKNANDE RECEPT

Kryddstekta Kycklingben med rostad potatis och mojo rojo

Sallad på minutskivor med caesaryoghurtdressing

Salviastekt kycklinglårfilé med pasta, tomater, kapris och oliver

Äppelciderbrässerad kycklinglårfilé med cheddarcréme

Kryddstekt kycklingbröst med vinägerstekta morötter, getostcreme och potatisstomp

Ingefärswokade kycklingstrimlor med marinerad rödkål och risnudelsallad

Friterade kycklingvingar med krassemajonnäs

Äppelciderbrässerad kycklinglårfilé med cheddarcréme

Kycklinglasagne med örter och vitlök

Kryddstekt kycklingbröst med vinägerstekta morötter, getostcreme och potatisstomp

Rosmaringlaserade kycklingben med äppel- och pepparrotsslaw

Crispy burger med curryremoulade, bulgur- och gurksallad

Frikassé på kycklingskivor med dragon och purjolök, potatisstomp med gräslök