Confiterad_hel_urbenad_staende_grund-fyrkant
(1 röster)

Betyg

Rösta
Stäng

Confiterad hel urbenad kyckling

120 min | Medelsvårt

Serveras gärna som sharing-rätt med smakrik krust, buljongkokta gotlandslinser, brysselkål och romescokräm

Ingredienser

Confiterad urbenad hel kyckling

1 st
urbenad hel kyckling (á 1kg)
300 g
kycklingskinn
300 g
schalottenlök
200 g
grönkål
1 st
vitlök
färsk timjan och rosmarin
rapsolja eller kycklingfett så det täcker kycklingen
salt och peppar

Buljongkokta linser

4 dl
gotlandslinser eller puylinser
3 st
silverlökar, finhackade
9 dl
kycklingbuljong
1 st
knippe persilja, finskuren

Brysselkål

600 g
brysselkål, ansade

Romescokräm

4 st
röda paprikor
1 st
gul lök, skuren i mindre bitar
1 st
vitlöksklyfta, grovt skuren
0.5 st
röd chili
100 g
mandel, rostad
olivolja och rapsolja
sherryvinäger
salt och peppar

INGREDIENSER

INGREDIENSER

Serveras gärna som sharing-rätt med smakrik krust, buljongkokta gotlandslinser, brysselkål och romescokräm

Så här gör du

Confiterad urbenad hel kyckling

Gnid in kycklingen i salt, svartpeppar, krossad vitlök, timjan och rosmarin och låt marinera i ca 30 min. Confitera sedan kycklingen i antingen olja eller kycklingfett i 90°C tills köttet börjar falla isär. Häll sedan av oljan och lägg kycklingen i press i kylen.

Rosta kycklingskinnen gyllene i ugnen på 190°C.

Skala, skiva och fritera schalottenlöken, fritera även kålen i oljan. Hacka ner skinnet något och blanda sedan med kålen och löken till ett grovt krust. När kycklingen kallnat, värm på den hårt i en salamander och toppa med krustet.

Buljongkokta linser

Finhacka löken och koka mjukt i olja, kyl ned. Sjud linserna i saltad kycklingbuljong ca 20 min tills de är mjuka och blanda sedan med finhackad persilja och löken.

Brysselkål

Halvera brysselkålen och blanchera i riktigt saltat vatten. Häll av vattnet och servera i en skål

Romescokräm

Rosta hela paprikor i ugn på 220°C tills skalet börjar ta färg, låt svalna och ta bort kärnhuset. Skär ner löken, vitlöken och chili i mindre bitar och rosta försiktigt tillsammans med lite olja och timjan i en panna. Mixa grönsakerna med mandel och bind ihop med rapsolja och lite olivolja till en emulsion. Smaka av med salt, svartpeppar, sherryvinäger och eventuellt lite sriracha.